Nemulţumiri sindicale în România
Sindicatele din diferite sectoare din România organizează noi acțiuni, pentru a atrage atenția asupra revendicărilor lor
Leyla Cheamil, 02.02.2023, 11:33
Pe fondul scumpirii energiei electrice și a combustibililor și în contextul creșterii prețurilor la alimente, anul 2023 aduce noi proteste sindicale în România. Angajații din sistemul de învătământ au ieșit în stradă, pentru a atrage, încă o dată, atenția asupra solicitărilor lor. Federaţiile din educaţie au pichetat, miercuri, sediul Guvernului, pentru a cere salarii decente, îndeosebi pentru personalul nedidactic. Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor sindicale, personalul nedidactic este singura categorie de bugetari care, nici în anul 2023, nu a atins nivelul salariilor de bază prevăzute de lege. Salariile de bază ale personalului nedidactic se situează între 1.800 şi 2.300 de lei, iar creşterea inflaţiei, care a fost de 16,4% în luna decembrie a anului trecut, concomitent cu majorarea preţurilor la produsele de bază şi la utilităţi au condus la creşterea gradului de sărăcire. Sindicaliştii afirmă că şi salariile profesorilor sunt nemotivante şi cer adoptarea unui act normativ care să repoziţioneze salariaţii din învăţământ în ierarhia funcţiilor bugetare în raport cu nivelul de calificare profesională şi importanţa pe care societatea ar trebui să o acorde educaţiei.
În același timp, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haretˮ şi Federaţia Naţională Sindicală Alma Materˮ avertizează asupra unui punct nevralgic din învățământ. …din cauza salariilor foarte mici din sistemul educaţional ne confruntăm cu o lipsă acută de cadre didactice calificate – foarte puţini tineri aleg să profeseze în sistemul de învăţământ, iar cei aflaţi la sfârşit de carieră aleg să se pensioneze. Totodată, în ultimii ani, s-a ajuns la o situaţie revoltătoare: se constată o creştere alarmantă a numărului de cadre didactice necalificate din unităţile de învăţământ, în loc ca numărul acestora să scadă annualˮ, semnalează sindicaliştii într-un comunicat. La rândul ei, Federaţia Sanitas va începe, pe 6 februarie, pichetarea Guvernului, timp de cel puțin o săptămână. Revendicările sindicaliştilor sunt numeroase, dar, de urgenţă, vor ca guvernanţii să se aplece spre rezolvarea a minimum două. Ei cer acoperirea inflaţiei prin creşterea veniturilor tuturor salariaţilor cu cel puțin 15% de la 1 februarie şi consultarea sindicatelor în elaborarea viitoarei legi a salarizării, pentru a nu exista aceleaşi diferenţe discriminatorii între medici, asistenţi şi infirmiere sau diminuări de venituri.
Pe de altă parte, în ianuarie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat, în faţa sediului guvernului, un miting pentru salvarea de la înstrăinarea pădurilor, proprietate publică a statului. Silvicultorii au ieșit în stradă pentru a protesta față de un proiect de lege despre care spun că ar permite privatizarea pădurilor statului. În replică, Guvernul a afirmat că nu este vorba despre privatizarea pădurilor, ci despre o inițiativă legislativă care privește guvernanța corporativă, obiectiv asumat prin PNRR.