Nemulțumiri ale sindicatelor din Educație
La Iași a debutat, joi, seria unor proteste sindicale ale angajaților din învăţământul preuniversitar, pe fondul nemulţumirilor lor salariale.
Roxana Vasile, 03.03.2023, 11:40
La Iași s-a consumat, joi, primul episod dintr-o serie mai lungă de proteste promise de sindicaliștii din Educație. Sute de angajați din învăţământul preuniversitar au pichetat, timp de o oră, Prefectura, principala lor nemulţumire fiind nivelul scăzut al salarizării atât a cadrelor didactice, cât şi a personalului nedidactic. Este prima acţiune dintr-o serie la nivelul întregii ţăriʹ – au anunțat organizatorii, potrivit cărora tabloul salariilor din învăţământul românesc este sumbru. La ora actuală, spun ei, sunt probleme pentru toate categoriile de angajaţi: personal didactic, personal auxiliar, personal nedidactic şi chiar manageri.
În ciuda faptului că au avut loc discuţii cu reprezentanți din Executiv, sindicatele reclamă că nu s-a făcut nimic pentru îndreptarea situației, mai precis pentru indexarea salariilor cu circa 25%, așa cum ar vrea ele, procent care să acopere nivelul foarte crescut al inflaţiei. Sunt, totodată, invocate probleme legate de plata orelor suplimentare, dar și de lipsa unor sporuri, cum ar fi cel pentru condiţiile de muncă. De altfel, salariaţii din învăţământ sunt singurii bugetari care nu beneficiază de acordarea acestui spor.
Așa că, Laviniu Lăcustă, lider sindical, declară: „Din păcate, deşi am tot avut discuţii cu cei din Guvern, atât în decembrie, cât şi în luna ianuarie sau februarie, până în prezent cam tot ceea ce au promis nu s-a realizat. Dacă lucrurile vor continua în acest mod, suntem evident foarte hotărâţi ca, în luna mai probabil, să ajungem la o grevă generală.”
Într-un interviu pentru Radio România, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, spune că nemulţumirile privesc actuala legislaţie. Și promite că în viitoarea lege aflată în pregătire, salarizarea va fi progresivă, plecând, la bază, de la salariul mediu pe economie, lucru agreat de sindicate:
„Protestele anunţate nu vizează măsurile pe care noul pachet legislativ le anunţă. Ele vizează grila de salarizare conform actualei legi a salarizării. Este o altă discuţie! Măsura care este inclusă în noua lege, şi anume ca grila de salarizare din Educaţie să plece de la salariul mediu pe economie, este foarte bine primită de sindicate, care, de altfel, au şi lucrat cu experţii din ministerul Educaţiei pentru a propune ministerului Muncii o grilă de salarizare bazată pe această valoare, tocmai pentru a putea să avem o carieră didactică motivantă.”
Cum, pentru moment, promisiunile nu compensează lipsa banilor, în perioada următoare, pichete similare celui de joi, de la Iași, vor avea loc în toată ţara, inclusiv la Bucureşti.