Nemulțumiri ale profesorilor
Semestrul doi al acestui an școlar a început cu o nouă grevă a profesorilor.
Daniela Budu, 19.01.2022, 12:05
Sindicatele din învățământul românesc au reluat, în prima săptămână a semestrului doi al anului școlar, protestele față de deciziile autorităților, inclusiv privind majorarea salarială de doar 4,5%. Angajaţii din Educație solicită Guvernului acordarea salariilor de bază prevăzute într-o lege din 2017, potrivit căreia ar fi trebuit să primească încă de acum doi ani o majorare salarială de 16%. Sindicaliştii mai cer alocarea a 6 procente din Produsul Intern Brut pentru finanţarea Educaţiei, vor să primească sporurile pentru condiţiile de muncă, să fie plătiţi pentru orele suplimentare, dar şi să fie majorat numărul de posturi didactice.
Deși la finalul anului trecut aceștia amenințau cu greva generală în Educație din 10 ianuarie, s-a renunțat la această idee din cauza concediilor profesorilor. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, spune că numărul celor nemulţumiţi crește pe fondul lipsei de reacţie din partea autorităţilor.
Simion Hăncescu: “Este vorba de o acumulare de nemulţumiri. Pe 6 decembrie am depus la sediul Guvernului României 163.000 de semnături în sprijinul unei petiţii prin care am cerut aplicarea Legii 153 de la data de 1 ianuarie 2022. Din păcate, n-am primit niciun semnal. Au urmat trei zile de protest în faţa sediului Guvernului; iarăşi tăcere din partea şefului Executivului. A fost încă o zi de pichetare săptămâna trecută şi evident că am luat decizia de a trece la o formă de protest în care să fie implicaţi mai mulţi oameni. Vor grevă generală”.
Potrivit președintelui Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, nu doar angajaţii din învăţământ aflaţi în spatele catedrei sunt nemulţumiţi de situaţie: “Aş vrea să precizez foarte clar că nu discutăm numai de profesori, de personal didactic de predare. Este vorba de întreg personalul care îşi desfăşoară activitatea într-o unitate şcolară: personal didactic de predare, didactic auxiliar şi nedidactic, toţi colegii noştri, indiferent de funcţia pe care o îndeplinesc la nivelul unităţilor de învăţământ”.
Din partea autorităților, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că salariile cadrelor didactice trebuie să fie motivante şi că este normală nemulţumirea celor care protestează ca urmare a neaplicării prevederilor legii din 2017. Totuși, ministrul apelează la înțelegerea profesorilor, exprimându-şi convingerea că marea majoritate a acestora nu vor abandona elevii, afectaţi, deja, de învăţământul online din cauza contextului epidemiologic.
Potrivit oficialului, în urma majorărilor aplicate până acum, un profesor debutant are un salariu net de 2.597 de lei, adică puțin peste 500 de euro, iar un profesor cu vechime în muncă de peste 40 de ani – 4.398 de lei, adică aproape 900 de euro. La aceste salarii se pot adăuga, potrivit ministrului Cîmpeanu, sporuri. Nu doar profesorii sunt nemulțumiți de deciziile autorităților. Zilele trecute, o parte din elevi au protestat faţă de „tăierea” unora din bursele şcolare, dar ministerul Educației nu a revenit asupra deciziilor luate.