Neînţelegeri la vârf
Un compromis între PSD şi PNL, numerele unu şi doi din Guvern, pe tema reconfigurării executivului este, în acest moment, improbabil.
Ştefan Stoica, 20.02.2014, 12:20
Uniunea Social Liberală, câştigătoare autoritară a alegerilor parlamentare din 2012, se află în pragul destrămării. Criza acută de încredere între pilonii ei, PSD şi PNL, vizibilă încă de anul trecut, s-a transferat abrupt, luna aceasta, în Guvern.
De două săptămâni, şeful liberal Crin Antonescu încearcă fără succes să-l convingă pe cel pe care se fereşte a-l mai numi partener şi prieten, respectiv premierul şi liderul social-democrat Victor Ponta, să accepte cooptarea în cabinet ca ministru de Interne şi vicepremier a unuia din fruntaşii liberali, actualul primar al Sibiului, Klaus Johannis.
Mutarea ar avea o miză clară, cred analiştii, aceea de a-i permite lui Antonescu să fie avizat permanent, prin omul său de încredere, în legătură cu acţiunile primului ministru. Acesta ar fi şi motivul pentru care Ponta a blocat pătrunderea lui Johannis în Guvern.
Contrapropunerea sa de înfiinţare a unui post de vicepremier şi pentru micul Partid Conservator, cooptat de PSD, alături de UNPR, în recent creata Uniune Social Democrată, a fost considerată jignitoare de liberali.
Pentru Crin Antonescu, refuzul obstinat al lui Ponta de a-l primi pe Klaus Johannis în executiv, urmat de instalarea premierului ca interimar la Finanţe şi a unui coleg din PSD interimar la Economie, posturi ministeriale care îi reveneau PNL, nu reprezintă decât o manevră străvezie a şefului PSD de a înlocui guvernul legitim al USL cu unul USD. Liberalii, a avertizat Antonescu, acordă premierului termen până luni să clarifice situaţia, altminteri, PNL îşi va retrage miniştrii şi va cere demisia imediată a unui cabinet construit pe scheletul USD.
Premierul rămâne, cel puţin declarativ, ataşat alianţei cu PNL. El spune că nu are intenţia să demisioneze, iar dacă PNL părăseşte executivul va numi interimari dintre actualii membri ai cabinetului. Ponta a precizat, însă, că va aştepta 45 de zile, adică perioada legală, pentru ca liberalii să revină în guvern.
Adversar neobosit al amândurora şi al USL în ansamblu, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut, totuşi, celor doi copreşedinţi ai USL să renunţe la orgolii şi să ajungă rapid la o soluţie pentru rezolvarea crizei de guvern. El a atras atenţia că ţara are nevoie de un executiv funcţional în condiţiile situaţiei instabile din Ucraina.
Istoria postcomunistă îi contrazice pe cei care mai cred în reluarea dialogului şi într-un compromis la vârful USL. Nici cele mai de succes alianţe şi coaliţii politice, electorale sau guvernamentale nu au rezistat sub presiunea intereselor partinice şi a orgoliilor. Menită, potrivit fondatorilor, să dăinuie măcar până în 2016, răstimp în care să promoveze proiecte de anvergură precum revizuirea Constituţiei sau descentralizarea şi reorganizarea administrativ teritorială, USL pare sortită unui sfârşit pe care nu puţini îl consideră prematur.