Neînţelegeri în coaliţia la putere în România
Nimeni nu prea mai crede în continuarea mariajului politic dintre PSD şi PNL, după ultimele declaraţii ale liderilor celor două partide.
Ştefan Stoica, 21.02.2014, 12:42
Oficial, liderii liberal şi social-democrat ai alianţei aflate la guvernare aşteaptă ziua de luni pentru a vedea dacă mai există cale de împăcare după cearta publică pe marginea restructurării executivului. Cel puţin acesta este termenul limită impus de şeful liberal Crin Antonescu premierului PSD Victor Ponta pentru a opera schimbările cerute de PNL, între care cea mai importantă, pentru că a şi provocat disputa, este acceptarea lui Klaus Johannis ca ministru de Interne şi vicepremier.
Declaraţiile de joi ale celor doi lideri au adâncit, însă, falia din USL şi confirmă scenariul unui divorţ iminent. Victor Ponta a apreciat că intransigenţa cu care s-ar agăţa PNL de cererile sale şi refuzul de a analiza soluţiile la criza guvernamentală prezentate de PSD demonstrează că Antonescu a ales să candideze la prezidenţialele din toamnă nu din partea USL, ci din opoziţie. Victor Ponta: Am convingerea că domnul Antonescu, practic, a luat decizia de a merge singur şi de a fi un candidat din opoziţie, pentru că, până acum, candidaţii la prezidenţiale care au candidat din opoziţie au câştigat”.
O astfel de declaraţie arată clar, a replicat Crin Antonescu, intenţia primului ministru de a evacua PNL din Guvern şi de a renunţa la majoritatea social-liberală, pentru a construi un executiv în jurul nou createi Uniuni Social Democrate, din care fac parte PSD şi două partide de buzunar, PC şi UNPR. Pentru aceasta, însă, va fi nevoie de o nouă legitimitate, pe care numai un vot în Parlament o poate oferi, atrage atenţia preşedintele PNL: Domnul Ponta deţine puterea, guvernarea, poziţia de prim-ministru de la cetăţeni împreună cu noi, de la Parlamentul României, împreună cu noi. Ca atare, pentru a se vedea la putere, în continuare, fără Partidul Naţional Liberal, trebuie să găsească o nouă sursă a acestei puteri, o nouă sursă de legitimitate”.
Şeful liberal recunoştea că sunt şanse infime ca ziua de luni să vină cu o rezolvare miraculoasă a crizei politice.
De pe margine, presa a început, deja, să facă calcule în privinţa viitoarei majorităţi USD. Aceasta există, aritmetic, la Senat, în vreme ce la Camera Deputaţilor USD ar avea nevoie şi de sprijinul UDMR şi al minorităţilor pentru a se constitui. Dacă pentru validarea unui nou guvern Victor Ponta ar putea strânge voturi în legislativ, în schimb marile proiecte social-liberale privind revizuirea Constituţiei şi reorganizarea administrativ teritorială par compromise pe termen scurt, deoarece pentru promovarea lor sunt necesare voturile a două treimi din aleşi. Teoretic, un guvern USD poate fi instalat, dar practic posibilităţile sale de acţiune şi, implicit, ambiţiile îi vor fi, prin forţa lucrurilor, limitate.