Negocieri între guvern, patronate şi sindicate
La Bucureşti au avut loc negocieri între guvern, sindicate şi patronate. Liderii sindicali au cerut reintroducerea contractului colectiv de munca la nivel naţional, însă patronatele nu au fost de acord.
Leyla Cheamil, 10.10.2013, 11:36
Consiliul Naţional Tripartit s-a reunit, miercuri, la Bucureşti, pentru a relua dialogul social între guvern, sindicate şi patronate. Cele trei părţi nu au reuşit, însă, să ajungă la un consens, cel puţin în ceea ce priveşte introducerea unui moratoriu privind legislaţia muncii, propus de executiv.
Agreată de confederaţiile patronale, propunerea a fost respinsă de sindicate, dezamăgite de lipsa de comunicare în domeniul pieţei muncii. Liderii sindicali au argumentat că este greu să se încheie un moratoriu atâta timp cât nu există o deschidere sau o schimbare minimală a cadrului legislativ, care să permita deschiderea unor dezbateri mai ample legate de modificările legislative în domeniul pieţei muncii.
Printre schimbările care trebuie aduse în legislaţia muncii, în viziunea sindicatelor, se numără problematica reprezentativităţii partenerilor sociali în structura contractelor colective de muncă. In acelaşi timp, sindicatele consideră că ar trebui reintrodus contractul colectiv de muncă la nivel naţional, întrucât acest tip de document poate proteja eficient interesele salariatilor români. De asemenea, ar trebui schimbate prevederile care limiteaza dreptul la conflict de muncă, cred sindicatele, care au cerut şi o creştere treptată a salariului minim.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu: Am înaintat Guvernului un proiect de acord social care sa prevada o crestere ritmica a salariului minim pe economie, astfel încât, în 2016, să avem raportul dintre salariul minim şi salariul mediu pe economie la nivelul de 50%. Alte schimbări se referă la dreptul la conflict de muncă, limitat acum de lege, şi contractul colectiv de muncă unic la nivel naţional.
La rândul lor, patronatele sunt de părere că o creştere a salariului minim este necesară, dar nu ştiu dacă pot aplica măririle cerute de sindicate. Vicepreşedintele Alianţei Confederaţiilor Patronale, Dan Matei Agathon: În unităţile care fac parte din confederaţiile noastre trebuie să analizam cât ne putem permite să creştem salariul minim. În acelaşi timp, salariul minim trebuie să-l crestem ca să mai terminăm cu plata la negru.
Pe de altă parte, cele opt confederaţii patronale reprezentative la nivel naţional nu sunt de acord cu reintroducerea contractului colectiv de muncă la nivel national. Ele aduc ca argument faptul că acest tip de document nu există în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, aşadar România ar fi în dezavantaj faţă de celelalte state din jurul ei. Belgia este singura ţară din UE unde există contract colectiv de munca la nivel naţional.
Tot la întâlnirea de miercuri, participanţii au hotărât organizarea unui grup de lucru care va avea ca obiective principale stabilizarea locurilor de muncă existente şi crearea de noi locuri de muncă.