NATO: UE nu se poate decupla de SUA
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a pledat în fața eurodeputaților pentru sume mai mari pentru Apărare.
Corina Cristea, 14.01.2025, 11:33
Audiat pentru prima dată de comisiile de afaceri externe și apărare din Parlamentul European, secretarul general al NATO a declarat că Europa nu îşi permite să se decupleze de Statele Unite în domeniul apărării. Mark Rutte le-a spus eurodeputaţilor că, în acest moment, Statele Unite suportă circa 60% din toate cheltuielile NATO, iar fără SUA, europenii ar trebui să crească de patru ori cheltuielile de apărare. În aceste condiții, securitatea militară ar fi atinsă abia în 10-15 ani, a explicat oficialul NATO, care a sugerat şi simplificarea procedurilor de achiziţie şi livrare de armament.
Mark Rutte i-a îndemnat pe europeni să aloce mai mult decât până acum pentru bugetul apărării. 2 procente din PIB se dovedesc a fi mult prea puțin în condițiile războiului din Ucraina, a punctat secretarul general al NATO, adăugând că securitatea este cel mai important lucru pentru a păstra ceea ce democrația europeană a realizat până acum. El propune, în același timp, ca de acum atacurile hibride de care se tot vorbește de vreo 15 ani să se numească “campanie de destabilizare”.
Vorbim despre Rusia care, spune Mark Rutte, atacă Europa sub diferite forme
”Războiul Rusiei continuă să facă ravagii. În acelaşi timp, Rusia îşi accelerează campania de destabilizare împotriva ţărilor noastre, cu atacuri cibernetice, tentative de asasinat, acte de sabotaj şi atâtea altele. Obişnuim să le spunem acestora acţiuni hibride, dar vreau să renunţăm la acest termen şi i-aş spune campanie de destabilizare. Iar Rusia nu acţionează singură. Este ajutată de China, Coreea de Nord, Iran. Între timp, persistă şi alte ameninţări: terorismul, proliferarea nucleară, dezinformarea şi, bineînţeles, schimbările climatice. Ţările NATO şi-au sporit cheltuielile cu apărarea. Două treimi dintre ele cheltuiesc acum cel puţin 2% din PIB pe apărare. Asta este bine şi eu le salut eforturile. Dar, să fim cinstiţi, 2% nu este nici pe departe îndeajuns. Industria noastră este în continuare prea mică, prea fragmentată şi, să fim cinstiţi, prea lentă. Salut şi sprijin acţiunile UE de a-şi dubla eforturile pentru a ne remedia şi extinde baza industrială de apărare. Cu acest program al UE avem acum ocazia de a ne întări securitatea comună.”
În prezent, doar 23 din cele 32 de state membre ale NATO ating ţinta de 2% din PIB pentru bugetele Apărării asumată în cadrul Alianţei, între acestea numărându-se și România. Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, le-a cerut statelor europene membre ale NATO să-şi crească bugetele Apărării până la cel puţin 5% din PIB, un obiectiv considerat, însă, nerealist în UE. O eventuală decizie de majorare a acestei ţinte este aşteptată la următorul summit al NATO, care va avea loc la Haga în iunie 2025.