NATO trebuie să rămână unită
NATO trebuie să rămână unită - este mesajul secretarului general al Alianței, Mark Rutte, pe fondul alegerilor din SUA
Leyla Cheamil, 05.11.2024, 11:30
Alianţa Nord-Atlantică va lucra cu învingătorul alegerilor americane, oricare ar fi acesta, şi va face tot ce îi stă în putere pentru a rămâne unită, a promis, luni, secretarul general al NATO, Mark Rutte. Acesta a făcut declarația la Berlin, unde s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.
„Noi vom lucra cu Kamala Harris, vom lucra cu Donald Trump şi ne vom asigura că Alianţa rămâne unităˮ, a declarat, olandezul Mark Rutte, care a preluat conducerea Alianţei Nord-Atlantice de la norvegianul Jens Stoltenberg. „Nu am nicio îndoială, pentru că este în interesul nostru şi al Statelor Unite”, a adăugat secretarul general al NATO.
Încă de la preluarea mandatului, pe 1 octombrie, Mark Rutte, care a fost, anterior, prim-ministru al Regatului Ţărilor de Jos timp de 14 ani, declara că nu este îngrijorat de rezultatul alegerilor americane. El a afirmat că îi cunoaște foarte bine pe ambii candidaţi şi că a lucrat cu Donald Trump timp de patru ani. Potrivit acestuia, SUA vor rămâne implicate în cadrul Alianței Nord-Atlantice.
„Ei ştiu că, dacă Putin reuşeşte în Ucraina, Rusia încurajată se va afla atunci pe flancul nostru estic şi va reprezenta o ameninţare directă pentru teritoriul NATOˮ, a mai spus Mark Rutte, care a punctat că acesta este motivul pentru care Washingtonul este implicat în Ucraina și în NATO.
De la preluarea mandatului, acesta a avut o serie de întâlniri cu actori politici, al căror subiect l-a constituit războiul din Ucraina. Săptămâna trecută, secretarul general al NATO, Mark Rutte şi preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen au anunțat, la Bruxelles, că Alianța şi Uniunea Europeană vor crea un grup operativ pentru consolidarea cooperării între cele două organizaţii. Cei doi au avertizat că desfăşurarea de soldaţi nord-coreeni în Rusia reprezintă o escaladare semnificativă a războiului din Ucraina, precum şi o ameninţare gravă pentru securitatea europeană şi pacea mondială.
Luna trecută, Mark Rutte s-a întânit cu miniştrii de Externe din ţările aliate. Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice a afirmat, cu acel prilej, că războiul din Ucraina a arătat că instabilitatea din Europa are consecinţe mondiale şi că ţări aflate la mii de kilometri, precum China, Iran sau Coreea de Nord, pot deveni sabotori ai securităţii europene.
„Lumile noastre sunt interconectate şi la fel este şi securitateaˮ, a subliniat Mark Rutte. El a afirmat, de asemenea, că aliaţii respectă promisiunea de a livra, anul acesta, ajutorul militar de 40 de miliarde de euro destinate Ucrainei, iar cifrele arată cheltuieli de aproape 21 de miliarde pentru prima parte a lui 2024. Partenerii din zona Pacificului au anunțat și ei noi livrări, iar un exemplu este Australia, care va trimite tancuri pentru Kiev.
Pe de altă parte, aliaţii cresc investiţiile şi în interiorul NATO, iar una din priorităţi este apărarea aeriană, mai ales în contextul războiului cu drone care violează spaţiul NATO.