NATO şi securitatea României
Rusia a avertizat România că trebuie să fie conştientă de responsabilitatea si de consecinţele suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său.
România Internațional, 03.04.2015, 13:10
După aderarea la NATO în 2004, România şi-a asumat o serie de angajamente în susţinerea efortului de apărare colectivă a organizaţiei, mai ales in noul context regional. Decizia României de a găzdui pe teritoriul său, la baza de la Deveselu a unor elemente ale scutului antirachetă american în Europa, dezvoltat sub umbrela NATO, a stârnit în repetate rânduri criticile Rusiei, deşi aceasta a primit asigurări atât din partea responsabililor Alianţei cât şi a celor de la Bucureşti, că scutul este unul pur defensiv şi nu este îndreptat împotriva Moscovei.
Joi, Rusia a reacţionat din nou, la anunţul făcut luni la Bucureşti de comandantul şef al Forţelor Aliate din Europa, generalul american Philip Breedlove, privind intenţia NATO de a desfăşura tehnică militară grea de luptă pe teritoriul României, respectiv, de creştere a prezenţei militare a Alianţei şi a SUA în România.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Alexandru Lukaşevici, a avertizat, într-o declaraţie pentru postul public de radio, că România trebuie să fie conştientă de „responsabilitatea şi de consecinţele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său. Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente, a mai spus Lukasevici, amintind că Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia au stabilit să nu mobilizeze capacităti militare excesive, insistând pe respectarea principiului disuasiunii reciproce. Lukaşevici a subliniat că, în cazul în care informaţiile corespund realităţii, Rusia îşi rezervă dreptul de a lua în consideraţie acest factor substanţial în planificarea sa militară.
Cu puţin timp înainte de avertismentul Moscovei, Guvernul de la Bucureşti a aprobat, joi, un proiect de modificare a Legii privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României. Prin acest proiect, care are nevoie de avizul Consiliului Suprem de Apărare a tării (CSAT), se introduc soluţii legislative care să permită implementarea pe teritoriul României a măsurilor de reasigurare şi de adaptare a statelor NATO la noile provocări, riscuri şi ameninţări ale mediului internaţional de securitate, prevăzute în Planul de creştere a capacităţii operaţionale a Alianţei recent adoptat.
Într-o postare pe o reţea de socializare, premierul Victor Ponta a apreciat că Executivul este foarte conştient că deciziile sale sunt cele mai bune pentru România şi partenerii sai, El a precizat că proiectul aprobat vizează, în principal, accesul şi staţionarea personalului şi armamentului pentru cele două comandamente NATO care vor funcţiona la Bucureşti. Contribuţia Romaniei la apărarea Alianţei Nord-Atlantice şi la securitatea Europei a fost apreciată, în repetate rânduri, atât de oficiali ai NATO cât şi de cei ai SUA.