NATO şi regiunea Mării Negre
Alianţa Nord-Atlantică reafirmă că regiunea Mării Negre rămâne în centrul preocupărilor sale.
Bogdan Matei, 13.11.2023, 11:33
Potrivit experţilor militari, Marea Neagră e un cazan care fierbe. Odată cu declanşarea invaziei ruseşti din Ucraina, pe 24 februarie 2022, apele sale sunt survolate permananent de avioanele de luptă şi de dronele celor două ţări aflate în război şi sunt scena frecventă a luptelor navale. În peninsula anexată Crimeea sau puţin mai la vest, ţărmurile ucrainene sunt sub ocupaţia armatei de invazie. Nu departe de Odesa, cel mai mare port ucrainean de la Marea Neagră, regiunea separatistă pro-rusă Transnistria e ieşit, de facto, acum mai bine de trei decenii, de sub controlul autorităţilor centrale ale Republicii Moldova (ex-sovietică, majoritar românofonă),după un conflict armat soldat cu sute de morţi şi tranşat odată cu intervenţia trupelor Moscovei de parte rebelilor secesionişti. Tot riverană la Marea Neagră şi tot în urma unei invazii ruseşti, Georgia a pierdut, la rându-i, din 2008, controlul asupra Abhaziei de Sud şi Osetiei.
Lumea civilizată, spun comentatorii, nu se poate simţi confortabil cu conflictul deschis din Ucraina şi cele îngheţate din Republica Moldova şi Georgia, toate amorsate de ruşi. De aceea, bazinul Mării Negre este de o importanţă strategică excepţională pentru NATO – a repetat, la Constanţa, cel mai mare portmaritim românesc, secretarul general adjunct al Alianţei Nord-Atlantice, românul Mircea Geoană. Fost ambasador la Washington şi fost ministru de Externe acum două decenii, când România a fost admisă în NATO, Geoană vine foarte frecvent în ţară, unde sondajele privind intenţiile de vot îl creditează cu şanse la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Nu pleacă niciodată fără să se adreseze presei şi fără să dea asigurări că NATO va continua să acorde o atenţie specială acestei zone şi va lua toate măsurile pentru a proteja interesele, cetăţenii şi economiile aliaţilor. A făcut-o şi zilele trecute, când a vizitat Academia Forţelor Navale Mircea cel Bătrân. Anterior, el s-a aflat în Bulgaria vecină, unde a avut o întâlnire cu premierul Nikolai Denkov şi cu conducerea armatei şi a vizitat Grupul de luptă multinaţional al NATO.
Potrivit corespondentului Radio România în Bulgaria, Geoană a insistat că asistenţa acordată Ucrainei trebuie să continue. Rusia va folosi din nou iarna care se apropie ca armă în războiul său, aşa că trebuie să continuăm să le oferim ucrainenilor ceea ce au nevoie pentru a rămâne puternici pe câmpul de luptă şi pentru a avea o poziţie mai puternică la masa negocierilor – a afirmat secretarul general adjunct al NATO. Parte a acestui sprijin e şi inaugurarea Centrului European de Instruire F-16, de la Baza 86 Aeriană din Feteşti (sudul României). Centrul va fi un hub internaţional pentru pregătirea piloţilor de pe acest tip de aeronave, români şi din statele aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina invadată