Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a participat la Talks Geopolitics, o dezbatere organizată online de think tank-ul european Policy Center (EPC)
Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a participat recent la o dezbatere online unde a realizat o analiză asupra mediului de securitate şi a evoluţiilor geopolitice din regiunea Mării Negre, precum şi asupra priorităţilor Romaniei în regiune şi a modalităţilor de promovare a acestora.
Şeful diplomaţiei de la București a evidenţiat rolul cooperării regionale la Marea Neagră, ca modalitate esenţială pentru consolidarea încrederii reciproce şi promovarea păcii, stabilităţii, prosperităţii şi securităţii în regiune. Totodată, el a prezentat cele mai importante rezultate ale reuniunii Trilateralei pe teme de securitate România-Polonia-Turcia, la nivel de miniştri ai afacerilor externe, găzduită la Bucureşti în luna aprilie, evidenţiind importanţa acestui format pentru coordonarea poziţiilor celor trei state în cadrul NATO, inclusiv pentru consolidarea posturii de descurajare şi apărare pe întreg Flancul Estic.
Șeful diplomației romane a tras atenţia şi asupra conflictelor îngheţate sau prelungite din regiune, care, prin natura lor, pot să devină active în orice moment, cu consecinţe nefaste pentru populaţia locală. El a explicat că, prin existenţa acestora, este perpetuată o stare permanentă de tensiune şi instabilitate, cu privarea de drepturi fundamentale şi oportunităţi economico-sociale reale, dar şi pentru regiunea Mării Negre în ansamblu.
Totodată, ministrul român a atras atenţia asupra provocărilor pe care aceste conflicte le aduc la adresa ordinii internaţionale bazate pe reguli şi la adresa tranziţiei democratice a statelor din vecinătatea UE, precum şi a securităţii europene şi euro-atlantice în sens larg. În ceea ce privește Rusia, Bucureştiul este îngrijorat de prezenţa militară sporită a Kremlinului în regiune, a apreciat Bogdan Aurescu.
România face parte din NATO – cea mai de succes şi cea mai puternică alianţă militară din istorie. Nu ne simţim ameninţaţi, dar, în acelaşi timp, suntem îngrijoraţi când vedem o deplasare masivă de militari, o asemenea demonstraţie de forţă militară în regiune, a mai spus oficialul roman.
Bogdan Aurescu a evidenţiat și caracterul consistent şi robust al Parteneriatului Strategic al României cu Statele Unite, bazat pe încredere reciprocă, credibilitate, predictibilitate şi valori şi interese împărtăşite.
La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, s-a întâlnit, joi, cu David Muniz, însărcinatul cu afaceri al Statelor Unite în România, prilej cu care a subliniat importanţa continuării şi aprofundării Parteneriatului strategic dintre București și Washington. Acesta este unul dintre pilonii de bază ai politicii externe a Romaniei, a apreciat Ludovic Orban, care a menţionat şi cooperarea militară şi de securitate cu Statele Unite în cadrul NATO.