NATO şi estul Europei
Analizele geopolitice califică drept “zonă gri spaţiul european ex-sovietic ieşit de sub tutela Moscovei, dar neintrat, încă, pe orbita occidentală.
Bogdan Matei, 24.04.2015, 13:04
Declarat pro-occidentale, guvernele de la Kiev şi Chişinău au intrat, graţie acordurilor de asociere şi liber-schimb încheiate anul trecut, în anticamera UE, dar nu par defel grăbite să-şi asume candidatura la admiterea în NATO. Iar această indecizie le face cu atât mai vulnerabile la agresivitatea revanşardă a Rusiei.
Republica Moldova a semnat cu NATO un plan individual de acţiuni, care prevede aprofundarea cooperării dintre Chişinău şi structurile euroatlantice, precum şi reformarea şi modernizarea sectorului de securitate şi apărare. Militarii Republicii Moldova au participat, deja, la exerciţii comune cu forţele NATO, iar zilele acestea un contingent se află în România vecină, unde se antrenează alături de camarazi români, americani şi britanici. Blocată, însă, de prevederile propriei Constituţii, Republica Moldova e definită drept stat neutru.
În realitate, neutralitatea sa nu este garantată la nivel internaţional. Şi, nefiind în NATO, ci doar partenere ale Alianţei, Republica Moldova şi Ucraina nu intră sub incidenţa celebrului articol 5 al Cartei nord-atlantice, care transformă agresiunea contra unuia dintre membri într-un atac împotriva tuturor. Cu toate acestea, Alianţa se declară pregatită să sprijine integritatea lor teritorială şi să contribuie la menţinerea stabilităţii regionale. Acesta e mesajul cu care a venit, joi, în premieră, la Chişinău, adjunctul Comandantului Suprem al Forţelor Aliate în Europa, generalul Adrian Bradshaw: “Suntem gata să asistăm Republica Moldova într-un mod în care să sprijinim neutralitatea, şi independenţa, şi suveranitatea ţării voastre, pentru interesele întregii regiuni.”
Noul ministru al Apărării în Executivul de la Chişinău, Viorel Cibotaru, a calificat vizita lui Bradshaw drept un pas important pentru consolidarea relaţiilor de parteneriat cu Alianţa Nord-Atlantică. El crede că acestea se vor amplifica, mai ales în contextul în care NATO acordă un interes sporit Europei de Est.
Alianţa, subliniază şi expertul în domeniul securităţii Iurie Pîntea, este cea mai importantă organizaţie politico-militară cu care cooperează Republica Moldova. El i-a declarat corespondentului Radio România la Chişinău că asistenţa furnizată de NATO se cifrează la milioane de dolari şi a subliniat: “Ce s-a întâmplat în Ucraina arată că noi nu suntem absolut deloc securizaţi. Deci, cooperarea cu asemenea structuri care încearcă să găsească răspuns colectiv la provocările comune este un imperativ.”
Experţii deplâng faptul că, la Chişinău, forţele politice care optează pentru aderarea la NATO rămân marginale. Liberalii, cei mai decişi promotori ai opţiunii euroatlantice, au trecut, anul acesta, în opoziţie, iar restul clasei politice e reticentă, fără să poată, însă, oferi vreo alternativă viabilă la NATO.