NATO îşi întăreşte sistemul de răspuns în Est
Primele elemente ale sistemului de rachete HIMARS au ajuns în România
Leyla Cheamil, 22.02.2021, 11:33
Principalele echipamente ale primului Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare – HIMARS care va intra în dotarea Armatei României au sosit, la sfârșitul săptămânii trecute, în Portul Constanţa de la Marea Neagră. În urmă cu doi ani, Bucureștiul a achiziționat de la compania americană Lockheed Martin, pentru circa 1,5 miliarde de dolari, trei sisteme de artilerie bazat pe rachete sol-sol cu bătaie mare HIMARS. Primul urmează să devină operaţional în acest an. Fiecare sistem are 18 instalații de lansare. Comanda României prevede trei tipuri diferite de rachete ghidate care pot lovi ținte terestre de suprafață sau punctuale până la 300 de km. Sistemele includ muniţia, elemente de comandă control, senzori, suport logistic, mentenanţa, echipamente criptografice şi cu regim special, precum şi a serviciului de instruire a personalului la toate nivelurile necesare.
Parte importantă a sistemului de artilerie terestră, sistemele de lansatoare multiple de rachete vor acţiona independent sau integrat cu celelalte sisteme pentru îndeplinirea misiunilor. Acestea pot fi puse la dispoziţia NATO, în vederea îndeplinirii angajamentelor asumate de România în cadrul Alianţei şi a iniţiativelor regionale. Testarea de acceptanță și recepție a tehnicii militare se va desfășura, în perioada următoare, în cadrul Batalionului 81 Rachete Operativ Tactice Maior Gheorghe Șonțu din Focșani, prima unitate a Forțelor Terestre Române care va avea în dotare acest sistem. Ministerul Apărării Naționale a precizat că se impune dotarea structurilor aparţinând Statului Major al Forţelor Terestre cu mijloace de sprijin performante, care să prezinte capabilităţi sporite, specifice atât războiului clasic, cât şi războiului neconvenţional, avându-se în vedere diversitatea situaţiilor în care Armata României trebuie să participe cu trupe, atât pe teritoriul naţional, cât mai ales în afara acestuia. Ministerul a punctat faptul că sistemul lansator multiplu de rachete cu bătaie mare este capabil să asigure sprijinul de luptă, atât pe timpul participării forţelor la acţiuni militare cât şi în cadrul procesului de instruire.
Săptămâna trecută, plenul reunit al Parlamentului a fost informat de către preşedintele Klaus Iohannis despre forţele şi mijloacele Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului Afacerilor Interne care pot participa, în acest an, la misiuni în afara teritoriului naţional şi despre dislocarea, la nevoie, în România a forţei de răspuns a Alianței Nord Atlantice cu capacitate de reacţie foarte ridicată. Astfel, Armata României va participa, în 2021, la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român sub conducerea NATO, UE, ONU, OSCE, precum şi în cadrul coaliţiei internaţionale anti-ISIL/DAESH, în baza angajamentelor naţionale asumate