NATO, după summit
Una dintre concluziile summitului NATO din Ţara Galilor e că va creşte prezenţa militară terestră, aeriană şi navală în partea estică a Alianţei, inclusiv în România.
Bogdan Matei, 08.09.2014, 13:12
Proiectat şi creat, imediat după ultima conflagraţie mondială, conform unei celebre butade din epocă, pentru a-i ţine pe sovietici în afara Europei, NATO îşi regăseşte vocaţia iniţială, odată cu reînviatul apetit teritorial al Rusiei lui Vladimir Putin. Săptămâna trecută, summit-ul de la Newport, din Ţara Galilor, a fost dominat de neliniştile provocate, pe flancul răsăritean al Alianţei, de rebeliunea secesionişilor pro-ruşi din Ucraina şi de suportul logistic, financiar şi militar pe care, în mod de acum deschis, li-l acordă Moscova.
Liderii statelor NATO au aprobat constituirea unei forţe de reacţie rapidă pentru sporirea capacităţii defensive a aliaţilor. Secretarul general Anders Fogh Rasmussen a anunţat că Alianţa Nord-Atlantică va menţine în ţările de pe frontiera lumii libere cu spaţiul ex-sovietic – Polonia, România şi statele baltice – o prezenţă militară continuă, pe bază de rotaţie. Dacă se va impune activarea forţei de reacţie rapidă, aceasta va putea intra efectiv în acţiune într-un interval de cel mult patru zile – a mai spus Rasmussen. O structură de comandament NATO va funcţiona pe teritoriul României – a anunţat, la rândul său, preşedintele Traian Băsescu.
Văzut de la Bucureşti, summitul a confirmat solidaritatea şi soliditatea Alianţei. Este ceea ce a ţinut să comunice, odată revenit în ţară, şeful statului, care a răspuns, astfel, angoaselor multor români faţă de conflictele, îngheţate sau fierbinţi, din vecinătatea imediată. Preşedintele a precizat că România va fi apărată în orice scenariu de război şi că acum există planuri de ripostă pentru fiecare tip potenţial de atacuri armate, fie acestea terestre, aeriene sau navale. Traian Băsescu :
“România este, în momentul de faţă, în urma deciziilor de la acest summit NATO, o ţară care va fi apărată în orice scenariu în care ar putea fi atacată. Mai mult decât atât, în baza deciziilor summitului, în cel mai scurt timp, structurile militare de la NATO şi structurile naţionale trebuie să elaboreze disponibilităţile de forţe în interioriul NATO, pentru ca România să fie apărată în oricare din scenariile de război.”
Şeful statului a subliniat că ţările aliate vor acoperi, în baza principiului solidarităţii, costurile unor operaţiuni militare de apărare a României, aşa cum şi Bucureştiul a suportat costurile prezenţei militarilor săi în Afganistan. Există voci care găsesc exagerat tonul marţial al preşedintelui Băsescu. Dar, într-o ţară care, în ultimele trei secole, a suportat nu mai puţin de 12 invazii armate ruseşti, asemenea voci rămân minoritare şi marginale. Raţional, recunoaşte şi Băsescu, e 99,99% improbabil ca Rusia să mai atace România. Dar rămâne o marjă iraţională de 0,01%, iar datoria celor care conduc România e să-i garanteze securitatea şi împotriva iraţionalului – a conchis preşedintele.