NATO continuă să sprijine Ucraina
Şeful politic al NATO a vizitat Ucraina şi Republica Moldova.

Ştefan Stoica, 16.04.2025, 11:40
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a efectuat, marţi, o vizită surpriză la Odesa, oraş portuar din sudul Ucrainei cu o importantă dimensiune strategică, sporită de războiul ce desfigurează această ţară. Momentul ales, la doar două zile după atacurile ruseşti sângeroase asupra oraşului Sumî, a avut menirea de a încuraja Ucraina şi de a o reasigura de sprijinul lumii libere.
Eforturile preşedintelui american Donald Trump în vederea unei încetări generale a focului între Kiev şi Moscova nu sunt facile, a declarat Mark Rutte. El a denunţat atacurile ruse calificate ca ”teribile” împotriva civililor în Ucraina.
„Aceste discuţii nu sunt facile în special ca urmare a acestei violenţe oribile, dar susţinem toate eforturile preşedintelui Trump în favoarea păcii”, a insistat secretarul general al NATO. El a adăugat că NATO va continua să sprijine Ucraina.
”Poporul ucrainean a îndurat atât de multe – nu în ultimul rând atacul de la Sumî din Duminica Floriilor. Sprijinul NATO este nezdruncinat. Vom continua să ajutăm Ucraina astfel încât să se poată apăra astăzi şi să descurajeze o agresiune viitoare, asigurând o pace justă şi durabilă”, a scris Rutte pe platforma X.
Amintim că dublul atac rusesc de la Sumî, în nord-estul Ucrainei, a ucis zeci de civili şi a rănit circa 100. Urmare a acestui atac, preşedintele Volodimir Zelenski a subliniat că ţara sa are nevoie stringentă de sisteme de apărare antiaeriană, pentru a-şi proteja oraşele.
De asemenea, şeful statului ucrainean s-a pronunţat pentru pregătirea rapidă şi eficace a unui contingent militar occidental în Ucraina.
Pe de altă parte, secretarul general al NATO a declarat, în interviul acordat unui post ucrainean, că decizia summitului de la Washington din 2024 conform căreia calea Ucrainei spre aderarea la Alianţă este ireversibilă rămâne în vigoare.
După Odesa, Mark Rutte a vizitat Chişinăul, unde a avut o întrevedere cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Potrivit preşedinţiei de la Chişinău, discuţiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe evoluţiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii în Ucraina şi cooperarea dintre Republica Moldova şi Alianţa Nord-Atlantică, în baza noului Program Individual al Parteneriatului, adoptat de Guvern în ianuarie 2025.
Republica Moldova cooperează cu NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace de peste 30 de ani – o cooperare care respectă statutul constituţional de neutralitate al ţării şi care contribuie la creşterea siguranţei cetăţenilor, a amintit preşedinţia republicii. Aceasta a adăugat că sprijinul Alianţei a ajutat Moldova să-şi întărească capacitatea de a preveni şi răspunde la crize, să-şi modernizeze instituţiile din sectorul de securitate şi apărare şi să protejeze spaţiul informaţional şi cibernetic.