Muzeul Satului, la 80 de ani
Muzeul Satului din Bucureşti împlineşte 80 de ani. Este unul dintre cele mai vizitate locuri din ţară, iubit de români, admirat de străini.
Roxana Vasile, 17.05.2016, 12:46
O frântură a vieţii rurale ancestrale se muta în Bucureşti, în 1936, când lua fiinţă unul din primele muzee etnografice în aer liber din România şi din lume: Muzeul Satului. La 10 mai, el era inaugurat oficial în prezenţa conducătorilor ţării, inclusiv a regelui Carol al II-lea, şi a celor mai importante personalităţi politice, culturale şi religioase ale vremii. La 17 mai, Muzeul era deschis publicului larg.
Crearea acestui loc emblematic al poporului român este rodul unor cercetări intense teoretice şi de teren, precum şi al unor experimente muzeografice de peste un deceniu în circa 600 de localităţi ale României rurale interbelice – activităţi coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, întemeietorul Şcolii Sociologice din Bucureşti.
În cei 80 de ani care au trecut de la înfiinţare, în Muzeul care poartă numele creatorului său numărul gospodăriilor-monument, aduse în Capitală din toate colţurile ţării, a crescut de la 29 la 370. Iar în colecţii există 60.000 de obiecte populare, altele decât cele din interiorul caselor. Conceput ca un muzeu sociologic, misiunea lui este de a înfăţişa vizitatorilor realitatea vieţii satului, aşa cum era sau este ea trăită de ţăranul român. Tocmai de aceea, sinteză a tuturor satelor din România, Muzeul din Bucureşti este, el însuşi, un sat real, cu uliţe, case, anexe gospodăreşti, biserici, instalaţii tehnice, fântâni sau pieţe.
Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la înfiinţare, preşedintele Klaus Iohannis a decorat cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de „Mare Ofiţer”, Muzeul Satului Dimitrie Gusti. Prin această distincţie, statul român acordă o înaltă apreciere unei instituţii muzeale care şi-a câştigat un rol major în cultura şi cercetarea românească, dar şi în inimile oamenilor – români şi de peste hotare.
Sunt peste 500 de mii care îi trec, anual, pragul. Satul din mijlocul Bucureştiului a devenit cunoscut în ţară şi în străinătate ca una dintre principalele atracţii turistice ale României, a spus preşedintele Klaus Iohannis:
‘În spatele acestui renume, stă un volum imens de muncă pentru salvarea şi aducerea în muzeu a celor mai reprezentative construcţii şi instalaţii tradiţionale, prezervarea acestora de uzura timpului, extinderea continuă a muzeului în aer liber, cultivarea tradiţiilor, meşteşugurilor şi artei populare, organizarea de programe şi expoziţii pentru publicul de toate categoriile. Pentru toate acestea vă felicit şi vă doresc la mulţi ani!’
Pentru aniversarea celor 80 de ani de existenţă ai Muzeului Satului, pe parcursul întregii săptămâni au fost programate manifestări sub înaltul patronaj al preşedintelui ţării: un colocviu internaţional, prezentări de carte, un târg al meşterilor populari şi ateliere interactive de creaţie meşteşugărească. Li se adaugă o Zi a costumului naţional şi una a prietenilor, organizată în parteneriat cu misiunile diplomatice în România, recitaluri de muzică populară şi de jazz,