Moţiunea de cenzură împotriva guvernului
Guvernul Ponta s-a confruntat, din nou, cu o moţiune de cenzură. Previzibil, numărul necesar de voturi pentru ca executivul să cadă nu a fost strâns, astfel că legislativul român îşi continuă mandatul.
Corina Cristea, 29.09.2015, 13:24
Premierul social-democrat Victor Ponta a dat, marţi, pentru a patra oară testul moţiunii de cenzură. Aşa cum se anticipa, numărul necesar de voturi pentru ca executivul să cadă, 275, nu a fost strâns, astfel că legislativul român îşi continuă mandatul. În opinia liberalilor, iniţiatorii moţiunii, Victor Ponta nu se mai califică pentru calitatea de premier, întrucât ar fi lipsit de credibilitate, după ce a fost trimis în judecată de DNA pentru fapte de corupţie.
Fals în înscrisuri sub semnatură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani sunt capetele de acuzare la adresa lui, reţinute de procurori într-un dosar privind încheierea unor contracte de asistenţă juridică la companiile energetice Turceni şi Rovinari (sud). În parlament, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, declara, înaintea votului, că Victor Ponta este un prim-ministru care nu mai poate reprezenta cu demnitate România:
Victor Ponta va pleca mai devreme sau mai târziu de la Palatul Victoria. Şi până la alegerile locale vom avea un alt prim-ministru, pentru că nu veţi putea să-l ţineţi în braţe la nesfârşit. Veţi fi obligaţi până la urmă de greutatea balastului pe care îl aduce cu sine să îl eliberaţi din funcţie. Dar vă îndemn, eu şi colegii mei care am semnat moţiunea să o faceţi acum, să o faceţi astăzi, să o faceţi aici, atâta vreme cât încă rănile pot fi cusute. Sigur, menţinerea în funcţie a lui Victor Ponta o să-mi spuneţi şi dumneavoastră, cei din PSD, UNPR şi ALDE că este una cât se poate de democratică şi curat constituţională. Da. Dar este în acelaşi timp profund imorală şi deloc dreaptă.”
Premierul a respins, repetat, în ultima perioadă, acuzaţiile procurorilor, dar şi cererile preşedintelui Klaus Iohannis şi opoziţiei liberale de a demisiona. Acum, în legislativ, premierul Victor Ponta a spus că nu consideră că este în faţa unei moţiuni de cenzură, deoarece nu i se reproşează nimic legat de activitatea guvernului. El a amintit că economia ţării a înregistrat creştere, iar România reprezintă un factor de stabilitate în regiune.
Victor Ponta: Eram pregătit pentru o moţiune de cenzură cu cifre, date economice, sociale, măsuri legislative. Având în vedere că opoziţia nu are de făcut nicio critică la adresa guvernării, nu cred că are rost să le prezint din nou astăzi. Cred că intenţia PNL-PDL de a se ascunde mereu în spatele procurorilor, de a aştepta ca aceştia să facă opoziţie în locul lor este o intenţie fundamental greşită, care nu are legătură cu principiile democratice şi cred, în continuare, că în parlament trebuie să se facă politică, şi nu justiţie.”
Colegii de coaliţie ai PSD au calificat demersul moţiunii drept politicianist şi au participat la dezbateri, fără, însă, a vota.