Moţiunea de cenzură a fost respinsă
Guvernul de la Bucureşti a trecut testul moţiunii de cenzură iniţiate de Opoziţie.
Bogdan Matei, 24.11.2017, 12:28
Învestit la sfârşitul lui iunie, Guvernul PSD-ALDE, condus de social-democratul Mihai Tudose, a supravieţuit, joi, fără emoţii, primei moţiuni de cenzură a opoziţiei de dreapta. Iniţiat de PNL şi USR şi susţinut de PMP şi deputaţii neafiliaţi, textul moţiunii acuză Executivul de scăderea nivelului de trai al românilor şi de bulversarea mediului de afaceri. Departe de generosul program electoral cu care, acum nici un an, PSD, condus de Liviu Dragnea, câştiga confortabil alegerile parlamentare, politicile Guvernului au condus, spun semnatarii, la scăderea salariilor şi a contribuţiilor la Pilonul II de pensii, la creşterea preţurilor la alimente, carburanţi şi energie electrică, la haos în sănătate, educaţie, finanţe şi infrastructură.
Senatoarea USR Ramona Dinu: Beneficiile unei creşteri economice substanţiale au fost anulate de măsurile populiste şi haotice luate, în economie, de cuplul Dragnea-Tudose împotriva mediului de afaceri şi a contribuabililor oneşti din această ţară. La începutul anului viitor, românii vor vedea că salariile le-au crescut doar pe hârtie, în timp ce în mână, vor ţine calendarul promisiunilor PSD din campanie şi vor constata că Dragnea şi ai lui şi-au bătut joc de ei. Aţi bulversat pe toată lumea cu modificările aduse Codului fiscal, fără explicaţii clare, fără studiu de impact, fără dialog şi susţineri din partea patronatelor şi sindicatelor. Împotriva tuturor aţi impus această harababură fiscală.”
La dezbaterile din plen, Opoziţia a mai acuzat coaliţia guvernamentală că atacă sistematic independenţa justiţiei. În replică, premierul susţine că România are o situaţie stabilă, cu o creştere economică de 7%, cu majorări salariale în sectorul bugetar şi în mediul privat, cu progrese în sănătate şi infrastructură: Dragi colegi, mult timp v-aţi luptat să induceţi în populaţie teama că de la 1 ianuarie o să le scadă salariile, o să vină Apocalipsa. Între timp, toată lumea de bună-credinţă s-a covins că ştirile lansate de dumneavoastră şi de asociaţii dumneavoastră sunt false. Salariile vor creşte în mod evident! Adevărul este simplu: Există beneficii reale pe care această măsură le va aduce tuturor salariaţilor din România, atât pe termen scurt, în creşterea veniturilor, cât mai ales pe termen lung, prin asigurarea unei pensii mai mari la bătrâneţe.”
Au fost doar 159 de voturi pentru moţiune, trei împotrivă şi 23 de abţineri. Pentru a fi adoptat, documentul ar fi avut nevoie de o majoritate calificată, adică minimum 233 de sufragii ale senatorilor şi deputaţilor. Parlamentarii social-democraţi au ieşit din sală în momentul votului, iar cei ai UDMR s-au abţinut, apreciind că demersul PNL e neconvingător. Comentatorii spun că, în Parlament, Puterea a înregistrat o victorie clară. Dar avertizează că, duminică, în toată ţara sunt programate noi proteste antiguvernamentale, iniţiate de societatea civilă şi sindicate, şi prognozează o iarnă plină de incertitudini economice şi de tensiuni sociale şi politice.