Moțiune de cenzură împotriva guvernului Orban
« Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată » este titlul moțiunii de cenzură depuse, la Parlament, de opoziția social-democrată împotriva executivului condus de Ludovic Orban.
Roxana Vasile, 18.08.2020, 12:15
Cum anunțase, deja, de ceva vreme, Partidul Social Democrat, principalul partid de opoziție în România, a depus, la începutul acestei săptămâni, în Parlament, o nouă moțiune de cenzură – « Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată » – împotriva executivului minoritar condus de Ludovic Orban. Acesta mai fusese debarcat o dată, la începutul anului, prin același demers democratic, dar – pe fondul crizei sanitare care se prefigura și invocându-se nevoia de stabilitate politică – a fost repus în funcție inclusiv cu votul opoziției. Acum, social-democrații îi reproșează executivului liberal, pe care îl consideră cel mai slab din ultimii 30 de ani, modul în care a gestionat epidemia de Covid-19 şi măsurile pe care le-a luat pentru refacerea economiei.
Guvernul Orban a dus ţara într-o criză economică pe care nu o poate controla în prezent şi este momentul să fie demis – a declarat liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu: Un guvern care îşi fură propriul popor trebuie să plece. Un guvern care împinge România spre dezastru economic trebuie să plece. Un guvern care fraternizează cu interlopii, dar îi cocoşează cu amenzi pe români trebuie să plece. Un guvern care nu respectă legile în vigoare şi nu creşte alocaţii, salarii şi pensii trebuie să plece. Această moţiune este susţinută de aproape un milion de români care vor ca drepturile lor să fie respectate. De aceea, aici, în Parlament, vom spune stop jafului şi incompetenţei Partidului Naţional Liberal.”
De cealaltă parte, premierul Ludovic Orban respinge acuzațiile, consideră că demersul PSD este iresponsabil şi spune că analizează posibilitatea ca PNL să sesizeze Curtea Constituţională, pentru că o moţiune de cenzură nu poate fi iniţiată în timpul vacanţei parlamentare: Este o aventură politicianistă care nu are în spate niciun fel de obiectiv pentru România şi care riscă să arunce în aer țara într-un moment extrem de dificil, în care este absolut necesar un guvern cu deplină putere.”
Moţiunea de cenzură va fi citită joi, în plenul Parlamentului, urmând ca dezbaterea şi votul să aibă loc ulterior. Pentru ca moțiunea să fie adoptată, sunt necesare 233 de voturi. Sunt de acord cu social-democrații și se vor pronunța ‘pentru’ demiterea actualului guvern PRO România şi ALDE. PMP şi USR PLUS critică, în schimb, demersul căruia spun că nu i se vor alătura. UDMR nu a luat, încă, o decizie.
Încrâncenarea este cu atât mai mare cu cât, anul acesta, în România au loc alegeri locale și parlamentare. Principalii protagoniști ai scenei politice se acuză, deci, reciproc că se cramponează de putere, respectiv că vor să pună mâna pe putere pentru a-și maximiza șansele electorale.