Moţiune de cenzură împotriva guvernului
Guvernul de centru-stânga din România va da testul primei moţiuni de cenzură, iniţiată de opoziţia liberală. Un test despre care comentatorii politici spun că Executivul îl va depăşi fără emoţii.
Bogdan Matei, 23.05.2014, 13:26
Instalat la şefia Guvernului de la Bucureşti acum doi ani, premierul social-democrat Victor Ponta se va confrunta, luni, cu votul asupra celei dintâi moţiuni de cenzură depusă contra echipei sale executive.
Defel neobişnuit pentru viaţa politică românească, iniţiatorii acesteia sunt liberalii, adică partenerii din Guvern ai aceluiaşi Ponta până acum două luni. Sub sigla defunctei Uniuni Social-Liberale, care-şi adjudecase alegerile legislative din iarna lui 2012 cu aproape 70% din voturi, PSD şi PNL au guvernat împreună în numele corectării a ceea ce numeau abuzurile cabinetelor precedente, de coloratură PDL şi teleghidate de preşedintele Traian Băsescu.
Azi, sub textul moţiunii de cenzură figurează semnăturile a 231 de parlamentari, nu doar din PNL sau PP-DD, ci şi reprezentanţi ai PDL şi independenţi afiliaţi Mişcării Populare, pro-prezidenţiale. Exersate de-a lungul anilor, redesenarea alianţelor, schimbarea taberelor, denunţarea parteneriatelor sunt practici de acum banale în Parlamentul României.
În moţiune, PNL acuză guvernul că nu şi-a respectat promisiunile referitoare la neimpozitarea profitului reinvestit, la reducerea cu cinci puncte procentuale a contribuţiilor pentru asigurări sociale, la adoptarea legii primei întabulări a terenurilor agricole şi forestiere sau la reformularea Codului Fiscal şi a noului Cod Silvic. Semnatarii documentului îl mai acuză pe premierul Ponta, între altele, şi de faptul că ar încerca să controleze justiţia.
În replică, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a dat recent asigurări că de la 1 iulie măsura privind reducerea CAS cu 5 procente la angajator va deveni certitudine.
Analiştii pronostichează că Guvernul Ponta va supravieţui fără emoţii testului din Parlament. Pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură are nevoie de cel puţin 286 de voturi favorabile. Dar PNL, PDL şi PPDD au doar 218 senatori şi deputaţi, în timp ce puterea – reprezentată de PSD şi partenerii săi juniori, UNPR şi PC, precum şi de UDMR – are 322 de parlamentari.
Însuşi liderul liberal, Crin Antonescu, califică drept reduse şansele ca moţiunea să treacă de Parlament, dar se declară mulţumit că dezbaterea documentului va prilejui radiografierea guvernării.
De partea cealaltă, Puterea e foarte sigură pe ea şi pare, deja, euforică. Moţiunea va fi dezbătută şi votată exact la o zi după alegerile pentru Parlamentul European, la care, potrivit sondajelor privind intenţiile de vot, lista alianţei de stânga dominată de PSD va colecta, singură, mai multe sufragii decât toate partidele din opoziţie la un loc.