Moţiune de cenzură împotriva guvernului Dăncilă
În Parlamentul român a fost citit textul celei de-a doua moţiuni de cenzură depuse de opoziţie împotriva cabinetului de stânga PSD–ALDE.
Ştefan Stoica, 18.12.2018, 12:36
PNL, USR şi PMP strâng rândurile într-o nouă tentativă de a debarca guvernul PSD-ALDE condus de Viorica Dăncilă. Moţiunea de cenzură a partidelor de dreapta, la care s-au raliat parlamentari proveniţi din foşti dizidenţi social-democraţi, a fost semnată de 163 de parlamentari. Mult sub cele 233 de voturi necesare pentru demiterea Cabinetului, ceea ce-i face pe observatori extrem de rezervaţi cu privire la şansele ca demersul opoziţiei să aibă succes. Intitulată Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!, moţiunea a fost citită în plenul Parlamentului de deputatul PNL Pavel Popescu, care a criticat lipsa de la şedinţă a membrilor Guvernului şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor şi al PSD, Liviu Dragnea. „Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi! Aceasta nu este o cerere a Opoziţiei, ci o urgenţă naţională!” proclamă moţiunea. Şi continuă: „Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României, a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie de fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitatea că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României.”
Semnatarii moţiunii îi avertizează pe parlamentarii puterii şi pe cei ai UDMR, care are un protocol de colaborare cu coaliţia majoritară, că dacă vor încerca să-l salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, vor purta pe umeri o răspundere istorică, pentru că alegerea pe care o vor face va fi între acesta şi România. Previzibil, calul de bătaie este Liviu Dragnea, omul forte din PSD, condamnat penal şi cu alte procese pe rol, considerat coordonatorul eforturilor de subordonare a justiţiei şi de derapaje de la normele statului de drept. Opoziţia îi critică, însă, aspru şi pe premierul Viorica Dăncilă şi pe membrii Executivului, cărora le reproşează incompetenţa şi faptul că au amânat toate angajamentele din programul de guvernare după 2021. Votul favorabil – afirmă opoziţia în textul moţiunii – este un vot pentru România, pentru salvarea ţării din ghearele hoţilor şi ale incompetenţilor, care o storc de resurse şi care sărăcesc populaţia. Daţi dovadă că vă doriţi ca minciuna şi impostura să nu mai aibă ce căuta în politica românească! Dovediţi că vreţi ca anul viitor România să fie reprezentată în Consiliul UE de un guvern şi de miniştri de care să nu ne ruşinăm, iar ţara să fie scăpată de o prăbuşire economică previzibilă!.
Nimeni din partea guvernului nu a fost prezent pentru a da o replică opoziţiei. Parlamentarii puterii nu au decis, încă, dacă vor fi în sală şi nu vor vota sau vor veni şi vor vota împotriva moţiunii. Săptămana trecută, primul ministru declara că are încredere în partidele de la putere şi de aceea nu are emoţii. UDMR, care ar putea răsturna raportul de forţe, a dat de înţeles că nu susţine moţiunea în absenţa unei alternative politice clar definite şi a unui nume de prim ministru.