Moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu
Guvernul de coaliţie de la Bucureşti a supravieţuit primei moțiuni de cenzură introdusă de opoziţia social-democrată.
Bogdan Matei, 29.06.2021, 18:14
Constitută după alegerile parlamentare din decembrie, actuala coaliţie PNL-USRPLUS-UDMR a avut de trecut, marţi, două teste. Pe cel al constituţionalităţii l-a picat. Curtea Constituţională a decis că Renate Weber îşi va relua calitatea de Avocat al Poporului.
Potrivit Curţii, hotărârea Legislativului de a o revoca încalcă principiul statului de drept şi principiul legalităţii şi al supremaţiei Constituţiei, precum şi prevederi ale legii privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului.
Când au demis-o, parlamentarii puterii i-au reproşat că a încălcat Constituţia şi că a fost mai degrabă un avocat al PSD, cel care o pusese în funcţie în 2019, pe când era la putere. Majoritatea pregătea, deja, instalarea unui succesor, dar Weber revine şi va putea să-şi exercite din nou dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la Curtea Constituţională. Majoritatea a trecut, în schimb testul coeziunii, într-un moment în care atât în PNL, cât şi în USRPLUS urmează congrese pentru alegerea unor şefi noi, iar relaţiile dintre cele două partide nu sunt defel cordiale.
În aprilie, useriştii îl anunţau pe premierul liberal Florin Cîţu că i-au retras susţinerea politică, fiindcă le-a demis colegul de la ministerul Sănătăţii, Vlad Voiculescu. În cele din urmă, lui Voiculescu i s-a găsit succesor, Cîţu a rămas prim-ministru, iar USRPLUS în guvern. Iar marţi toţi parlamentarii puterii au rămas în bănci şi nu şi-au exprimat votul asupra moţiunii de cenzură depusă de PSD şi votată doar de celălalt partid de opoziţie, AUR, naţionalist. Iniţiatorii aveau nevoie de 234 de voturi pentru, adică jumătate plus unu din totalul senatorilor şi deputaţilor. N-au adunat decât 201.
Analiştii spun că rezultatul era previzibil şi că moţiunea a fost doar un exerciţiu de imagine pentru stânga, care a a avut ocazia să facă un rechizitoriu politicilor sociale şi salariale ale Guvernului. Actuala guvernare, acuză PSD, conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare. În timp ce pentru majoritatea românilor puterea de cumpărare se reduce în fiecare secundă, camarila politică şi firmele de partid au profituri grase – mai spun social-democraţii, care consideră un eşec şi Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, încă neomologat de Comisia Europeană. În replică, membrii majorităţii le-au amintit opozanţilor despre politicile halucinante din anii trecuţi, când omul forte al politicii româneşti era fostul şef PSD Liviu Dragnea, aflat acum, după gratii, pentru fapte de corupţie. Comentatorii consideră că, indiferent de culoarea protagoniştilor, jocurile politice din Parlament au tot mai puţin ecou în societate.
La ultimele alegeri legislative, două treimi din electorat nici n-a mers la urne. Iar un amplu sondaj de opinie, publicat luna acesta, relevă că 68,1% dintre români apreciază că lucrurile în ţară se îndreaptă într-o direcţie greşită şi doar 25 de procente cred că direcţia e corectă.