Monitorizarea europeană a justiţiei din România
La Bucureşti, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a subliniat că România trebuie să respecte recomandările CE pentru ca MCV pe justiţie să fie ridicat.
Corina Cristea, 21.04.2017, 12:38
Aflat într-o vizită de o zi la Bucureşti, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a vorbit, joi, în cadrul unui eveniment, despre provocările prezentului, despre atitudinea Rusiei, migraţie şi terorism, dar şi despre cele mai recente schimbări în domeniul justiţiei în România. Sistemul juridic românesc a devenit un model pentru alte state membre ale Uniunii Europene, iar acesta este un motiv de mândrie pentru cetăţenii României, a declarat înaltul oficial european, apreciind că evoluţia Bucureştiului în acest domeniu este „incredibilă”.
În orice ţară există corupţie, în diverse nuanţe, iar în prezent, România face „ultimii paşi” într-un „maraton” al cărui scop final este ca statul de drept să fie un concept „ireversibil”, a mai spus Frans Timmermans. În cadrul unei conferinţe de presă comune cu premierul român, Sorin Grindeanu, oficialul european a declarat că ridicarea MCV, instituit României după aderarea la UE, în urmă cu zece ani, depinde de îndeplinirea recomandărilor făcute de Comisia Europeană şi şi-a exprimat convingerea că poporul român va monitoriza atent lupta anticorupţie.
“Acestea sunt recomandările noastre şi nu vom renunţa la ele. Odată ce am atins acest scop ne vom bucura de aplicarea statului de drept. Acest lucru va crea certitudine pentru fiecare cetăţean şi pentru mediul de afaceri. Există un sentiment profund în societatea românească că acesta este drumul pe care trebuie să se continue. Vin în România de mai bine de 20 de ani. Până acum populaţia era cinică: Nu se va întâmpla acest lucru niciodată. Acum sentimentul este altul. Aceasta este cea mai bună garanţie”, a mai arătat prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.
„România este un partener foarte important pentru noi. Este una dintre ţările fruntaşe în ceea ce priveşte securitatea frontierelor, nu doar în ce priveşte cantitatea, dar în primul rând în ceea ce priveşte calitatea şi cred că este momentul ca statele membre să ia o decizie cu privire la primirea României în Schengen”, a mai declarat Timmermans, subliniind că această opinie a fost exprimată în mai multe rânduri de reprezentanţi ai Comisiei Europene.
Aderarea la Schengen este strâns legată de ridicarea MCV, iar premierul Sorin Grindeanu a declarat că vrea ca la finalul acestui an România să primească un raport final pozitiv pe justiţie, astfel încât ridicarea MCV să se producă înainte ca Bucureştiul să preia preşedinţia Consiliului UE, în ianuarie 2019.