Moneda românească la început de an
Dupa un 2013 bun, moneda naţională a Romanei – leul – a inceput prost acest an. Leul s-a depreciat in ultimele zile in raport cu moneda europeana, si a depasit, marti, pragul psihologic de 4,5 lei pentru 1 euro.
România Internațional, 08.01.2014, 11:42
2013 a fost unul bun pentru moneda naţională a României. Aceasta a înregistrat cea mai bună evoluţie dintre monedele spaţiului comunitar în raport cu euro. Conform unei analize realizate de Noble Securities, una dintre primele societăţi de brokeraj din Polonia, anul trecut, leul a înregistrat în raport cu euro cea mai redusă depreciere dintre toate monedele din UE, de circa 0,5%.
Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României, a subliniat, recent, intr-un interviu la postul privat de televiziune Realitatea TV ca leul a traversat cinci ani de stabilitate în cinci ani de criză economică. El considera că, fără stabilitatea monedei nationale, criza ar fi fost mai profundă.
Adrian Vasilescu: De la începutul anului 2009, când a început practic criza în România şi până acum, suntem la al şaselea an de criză. Piaţa noastră valutară a rămas într-un continuu echilibru stabil. Dacă piaţa valutară s-ar fi prăbuşit, criza era mai gravă. Practic, noi am străbătut criza însoţiţi de stabilitate financiară şi de instabilitate în câteva domenii macro şi micro, abia în anul 2013 a fost un an şi cu stabilitate pe întregul palier macro-economic”.
In 2014, însă, leul a păşit cu stângul. Incă din prima zi de tranzacţionare moneda românească s-a depreciat în raport cu euro şi dolarul american, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni. Marţi, leul a atins pragul psihologic de 4,5 lei pentru un euro, prag pe care nu-l mai depăşise din vara trecută. Monedele statelor din regiune au scăzut şi ele în ultima săptămână ca urmare a intăririi dolarului american in raport cu euro pe pietele internaţionale.
Analişti ai pieţei valutare spun că această slăbire lentă, dar continuă, a leului din ultima perioadă survine pe fondul tot mai tensionat al scenei politice româneşti. Tensiunile politice dintre preşedinţie şi guvern şi cele din interiorul majorităţii social-liberale au afectat mediul economic şi au transmis către investitori semnale privind o anumită instabilitate. La ele se adauga si factori externi. Unul dintre ei este o eventuală decizie a Fed, Banca centrală a SUA, de a nu mai păstra nivelurile actuale de lichiditate, ceea ce ar duce la o scumpire a dolarului, şi asta s-ar reflecta în cotaţiile tuturor monedelor emergente, cum este şi leul.
Unii experti se aşteaptă la o întărire a monedei naţionale în prima parte a anului şi estimează un curs mediu de 4,3 lei pentru un euro. O prognoza mai optimista decat cea a Comisiei Naţionale de Prognoză, care aprecia că in 2014 euro se va situa în jurul valorii de 4,45 de lei, curs luat în calcul şi la construcţia bugetului.