Mondialul brazilian
Până pe 13 iulie, planeta se va afla sub autoritatea incontestabilă a fotbalului.
Ştefan Stoica, 12.06.2014, 12:18
Brazilia a surmontat principalele obstacole şi este pregătită în teren şi în afara lui, a asigurat preşedinta mareului stat sud-american, Dilma Rousseff, într-un mesaj către brazilieni şi către lume ce a precedat Mondialul de fotbal. Unul în care candidata la prezidenţialele din octombrie nu a ezitat să se lanseze într-o pledoarie asupra binefacerilor pe care Cupa Mondială le va aduce ţării, aeroporturi, porturi, şosele, poduri, căi de acces, linii de transport rapide, toate, desigur, în folosul conaţionalilor ei.
Mesajul preşedintei a fost contracarat de protestul inedit al unei organizaţii neguvernamentale, constând în 12 baloane uriaşe, pictate cu cruci roşii, simbolizând cele 12 oraşe-gazdă ale Cupei Mondiale, baloane expuse pe imensa plajă Copacabana din Rio de Janeiro. celebra uzină de fotbalişti. “Un Mondial într-o ţară de mizerie, finanţat cu bani publici, reprezintă o problemă morală”, se putea citi într-un mesaj al protestatarilor, scris în portugheză şi în engleză.
Suma uriaşă – circa 11 miliarde de dolari – investită în organizarea Mondialului, din care o treime în construcţia sau renovarea stadioanelor, a provocat revoltă şi a scos în stradă mii de brazilieni care au cerut în locul acestor cheltuieli, considerate un lux nepermis, investiţii în servicii publice deficitare precum transporturile, sănătatea şi educaţia. Semn că fotbalul, atât de îndrăgit în Brazilia, nu scuză orice. Nici cheltuielile extravagante, nici corupţia.
Despre corupţie, deocamdată neprobată, dar atent investigată, s-a discutat şi la Congresul FIFA, care precede, cutumiar, fiecare ediţie a Cupei Mondiale. Sponsorii grei ai fotbalului fac presiuni pentru aflarea adevărului în cazul, extrem de controversat, al atribuirii Mondialulului din 2022 Qatarului. Din păcate pentru el şi pentru suporteri, fotbalul pare a trece, din cauza atâtor scandaluri, în plan secund.
Totuşi, în ciuda marilor sale probleme interne, pe care Cupa Mondială nu a făcut decât să le reliefeze, Brazilia promite lumii un spectacol grandios. Iar fanilor din ţară şi de aiurea, un nou titlu suprem, al 6-lea. Pentru aceasta, însă, naţionala gazdă trebuie să treacă de ceilalţi exponenţi ai aristocraţiei fotbalistice, Spania, campioana en-titre, Germania, Argentina, Italia sau Anglia. A nu fi ignorate naţionale mai mici, dar puternice şi capabile să producă surprize, precum Portugalia sau Belgia.
Pe de altă parte, specialiştii sunt sceptici cu privire la şansele ca acest Mondial să ofere multe partide de calitate. Vedetele sunt uzate, după un sezon epuizant la echipele de club, iar unele chiar vor lipsi din cauza accidentărilor.
În ce-l priveşte, fotbalul românesc este absent cu totul de la carnavalul fotbalistic brazilian. Din păcate, suporterii s-au obişnuit. După un deceniu glorios, 1990 – 2000, marcat de trei prezenţe succesive la turneele finale, cu rezultate notabile, fotbalul autohton s-a afundat în mediocritate.