Modificări la Statutul magistraţilor
Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată de Senat. Reprezentanţii opoziţiei nu au votat-o şi au anunţat ca o vor contesta la CCR.
Mihai Pelin, 20.12.2017, 11:34
Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, prima din pachetul de acte normative privind justiţia, a fost adoptată de Senatul de la Bucureşti în calitate de cameră decizională. Actul normativ a suferit câteva modificări faţă de forma adoptată în Camera Deputaţilor. Una dintre ele prevede că preşedintele ţării poate refuza o singură dată numirile procurorului general şi ale şefilor principalelor parchete, motivând această decizie.
Însă, cea mai importantă este legată de răspunderea materială a magistraţilor şi eventualele pedepse. Aici au intervenit unele schimbări prin adoptarea unor amendamente respinse iniţial în comisia specială care s-a ocupat de legile justiţiei, dar care au fost reformulate şi acceptate acum de majoritatea senatorilor. Potrivit noii legi, eroarea judiciară atrage răspunderea judecătorilor şi procurorilor în ipoteza în care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Astfel, statul se va îndrepta obligatoriu împotriva magistratului care a comis o eroare judiciară.
Iniţiatorul propunerii, social-democratul Şerban Nicolae consideră că prevederile referitoare la răspunderea magistraţilor nu reprezintă un abuz sau un act de presiune asupra lor: “Răspunderea judecătorilor şi procurorilor nu este un act de represiune, nu este un act de răzbunare. Toţi funcţionarii acestei ţări răspund potrivit legii. Ceea ce v-am propus în materie de răspundere a judecătorilor şi procurorilor este o soluţie echilibrată. Dacă un funcţionar greşeşte la emiterea unei adeverinţe, se poate reapara. Când se greşeşte în instanţă nu mai ai unde să te duci.”
Proiectul a fost criticat de opoziţie, care a anunţat că îl va contesta la CCR. Senatorul liberal Alina Gorghiu afirmă că nimeni nu mai are încredere în bunele intenţii ale coaliţiei majoritare PSD-ALDE, susţinute de UDMR, în ceea ce priveşte modificările la legile justiţiei, care – spune ea- afectează independenţa sistemului judiciar: “Le cer colegilor din majoritate să accepte dialogul şi dezbaterea, pentru că cel puţin noi, cei din PNL,vrem să explicăm tuturor românilor de ce această lege nu e o lege bună şi de ce nu o votăm. Tot astfel însă cred că e obligaţia PSD să explice de ce consideră domniile lor că această lege este una bună, în ciuda tuturor contestărilor şi a tuturor criticilor.”
Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost votată doar de PSD, ALDE şi UDMR, fără opoziţie. Reprezentanţii PNL şi ai USR au fost prezenţi la dezbateri, dar apoi, la vot, au părăsit sala, în timp ce senatorii PMP au refuzat să participe la discuţii după ce le-a fost respinsă solicitarea ca legile justiţiei să fie dezbătute în sesiunea parlamentară viitoare.