Modificări la Constituţia României
Comisia din Parlamentul României însărcinată cu elaborarea unui nou proiect de Constituţie revizuită şi-a dat votul final asupra propunerii de text.
Roxana Vasile, 05.02.2014, 15:50
Membrii Comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei României şi-au dat votul final asupra proiectului de modificare a Legii fundamentale. În plan politic, cea mai importantă schimbare o reprezintă separarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului. Astfel, Camera Deputaţilor ar urma să aibă atribuţii majoritar legislative, în timp ce Senatul să răspundă cu precădere de problema controlului şi a numirii în instituţiile publice.
Atribuţiuni cu greutate, cum ar fi strategia de securitate naţională, vor reveni ambelor Camere reunite în plen. Ioan Chelaru, senator al PSD, din coaliţia la guvernare, explică în detaliu: „Cred că, până la urmă, ceea ce facem noi se vrea o adevărată reformă şi a Parlamentului. Camera Deputaţilor să primească atribuţii aproape în totalitate de cameră legislativă, aproximativ 90% din domeniu, iar Senatul să primească atribuţii 10% de reglementare în calitate de cameră decizională, dar şi de cameră de control şi numiri.”
În noul proiect de Constituţie apare ideea de moţiune de cenzură constructivă. A fost, însă, eliminat efectul moţiunii simple, în speţă înlocuirea ministrului vizat. Parlamentarii vor fi judecaţi în prima fază nu de către Înalta Curte, ci de instanţe obişnuite. Liberalul Crin Antonescu, preşedintele Comisiei de revizuire: „Acolo unde se judecă şi cu procedurile cu care se judecă oricare dintre cetăţenii României, acolo se judecă şi parlamentarii, pentru că, un lucru subliniat de atâtea ori, suntem egali în faţa legii.”
În proiectul noii Constituţii, preşedintele ţării sau 250.000 de cetăţeni cu drept de vot nu vor mai avea nevoie de aprobarea Parlamentului pentru a iniţia un referendum. În domeniul justiţiei, noua Lege fundamentală ar putea permite folosirea probelor ilegale, dacă sunt în favoarea acuzatului.
În egală măsură, membrii Comisiei parlamentare de revizuire au renunţat la un articol care permitea procurorilor să dispună interceptarea comunicaţiilor pentru 48 de ore fără să aibă avizul unui judecător. Nu în ultimul rând, magistraţii vor fi traşi la răspundere material dacă vor lua o decizie cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă.
Odată finalizat şi adoptat de către Comisia parlamentară, proiectul de revizuire a Constituţiei va ajunge la Guvern, pentru a fi înaintat Curţii Constituţionale, dar transmis, în paralel, şi Comisiei de la Veneţia. Anul trecut, aceasta a făcut Bucureştiului o serie de sugestii, scoţând la iveală slăbiciunile conţinute de un prim proiect, abandonat. În România, toată lumea politică este de acord că Legea fundamentală trebuie modificată, numai că divergenţele privind conţinutul modificărilor avute în vedere continuă să fie motiv de neînţelegeri.