Modificarea legislaţiei antidrog
Executivul de la București a adus modificări Ordonanței de Urgență privind testul antidrog pentru șoferi.
Leyla Cheamil, 12.07.2024, 12:40
În urma criticilor vehemente ale societății civile, Guvernul de la București a modificat Ordonanţa de Urgenţă privind testarea antidrog a şoferilor. Actul normativ prevedea că șoferii care refuzau să sufle în drugtest erau lăsați fără permis până la aflarea rezultatelor testelor biologioce, care ar fi putut dura chiar și luni de zile. Astfel, Executivul a decis că, în situaţia în care rezultatul analizelor biologice din laboratoarele de medicină legală nu este gata în cel mult 72 de ore, conducătorii auto cărora le-au fost suspendate permisele le vor primi înapoi.
Autorităţile au precizat că poliţiştii vor efectua teste asupra şoferilor în momentul în care va fi evident că în autovehicul sau asupra conducătorului auto există substanţe interzise. În cazul în care rezultatele finale de la Institutul de Medicină Legală indică prezenţa în organism a drogurilor, atunci carnetul de conducere va fi luat din nou, iar şoferul va suporta rigorile legii.
Marcel Ciolacu a declarat că măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti. Premierul a afirmat că se va urmări cu mare atenţie cum se va desfăşura, de acum înainte, procedura de testare antidrog a conducătorilor auto.
Marcel Ciolacu: „Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta, în fiecare lună, o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de oreˮ.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a precizat, la rândul său, că există o a treia modificare importantă care prevede faptul că analizele biologice se efectuează doar de către instituţiile de medicină legală. Anterior, în varianta ordonanţei precedente, aceste analize puteau fi efectuate şi de către laboratoarele Poliţiei Române, laboratoare care, a subliniat ministrul de Interne, sunt acreditate conform standardelor internaţionale.
Cătălin Predoiu a adăugat că, în continuare, prioritatea ministerului este de a creşte efortul pe combatere a drogurilor. „Este foarte important să ne mărim capacitatea, ca societate în ansamblu, de a riposta contra flagelului drogurilor, care este devastator nu numai în România, ci în toate statele membre ale UEˮ, a spus ministrul de Interne.
Modificările asupra ordonanţei de urgenţă au venit ca urmare a observaţiilor făcute de specialişti în medicină legală, organizaţii neguvernamentale şi şoferi. De altfel, comunitatea Declic a organizat, în București, un protest prin care a cerut anularea ordonanţei referitoare la testele antidrog. Reprezentanţii acestei organizații susţin că documentul conţinea o serie de prevederi abuzive, precum apariţia unor rezultate pozitive chiar şi în cazul consumului de medicamente banale de răceală.