Mobilizare pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor
Mai multe judeţe din sudul şi sud-vestul României au fost grav afectate de inundaţiile din ultimele zile. Ploile au provocat pagube importante, iar autorităţile încearcă să ţină sub control situaţia.
Mihai Pelin, 31.07.2014, 12:33
Ploile torenţiale care au cazut în ultimele zile în sudul şi sud-vestul României au făcut prăpăd şi s-au soldat cu victime. Cele mai afectate au fost judeţele Vâlcea, Teleorman, Olt, Argeş şi Gorj. În aceste zone a plouat foarte mult, iar multe râuri au ieşit din matcă.
Peste două mii de case şi anexe gospodăreşti din aproape două sute de localităţi au fost afectate, mii de hectare de teren arabil au fost inundate, iar peste o mie de persoane au fost evacuate. Nici reţeaua rutieră nu a scăpat de furia apelor. Au fost distruse mai multe porţiuni de drumuri naţionale, judeţene şi comunale, iar mai multe poduri au dispărut luate de şuvoaie. Zeci de localităţi au rămas fără curent electric, după ce mai mulţi stâlpi de înaltă tensiune au fost doborâţi de vântul puternic.
Efective importante de pompieri, jandarmi şi poliţişti acţionează pentru salvarea persoanelor aflate în pericol şi pentru diminuarea pagubelor. Sunt pregătite să intervină şi forţe suplimentare în judeţele vecine celor afecate, cărora li se alătură militari şi mijloace tehnice de la Ministerul Apărării.
Autorităţile locale şi centrale sunt în alertă maximă şi au fost luate măsuri pentru avertizarea populaţiei din localităţile aflate în zonele vulnerabile sau expuse riscului la inundaţii. Au fost identificate locurile de refugiu, traseele de evacuare şi zonele de acordare a primului ajutor pentru persoanele care ar putea fi surprinse de ape.
Specialiştii de la Apele Române au încercat să explice undele de viituri prin creşterea rapidă a debitelor râurilor. Unele cursuri au crescut şi de aproape 400 de ori – spun ei. Însă viituri s-au produs inclusiv în zone declarate sigure. Spre exemplu, pentru judeţul Argeş, unul din cele mai afectate, regia Apele Române a realizat, chiar în acest an, harţi de risc de inundaţii, care au costat zeci de milioane de euro şi care au consemnat că nu există nici un pericol. Iată că realitatea acestor zile a contrazis flagrant părerile specialiştilor!
Directorul aceleiaşi regii şi-a dat demisia: se afla în concediu, în condiţiile în care sudul şi sud-vestul ţării sunt grav afectate de inundaţii.
În plus, vicepremierul Liviu Dragnea a anunţat o anchetă la Apele Române, fiind nemulţumit de modul greoi în care au fost ridicate sau consolidate, în ultimii ani, digurile de protecţie. A cerut, totodată, structurilor implicate şi autorităţilor locale din sudul ţării să rămână în alertă.
La Bucureşti, Comandamentul pentru situaţii de urgenţă este, şi el, în stare de alertă maximă pentru a afla de la autorităţile locale evoluţia situaţiei pe teren şi dacă acestea au nevoie de ajutor. În următoarea perioadă, vremea nu se va îmbunătăţi, iar meteorologii avertizează că ploile nu se vor opri până pe 1 august.