Mobilizare internațională pentru Ucraina
La reuniunea de la Ramstein, SUA şi aliaţii lor au promis noi pachete de armament din ce în ce mai greu destinate Ucrainei.
Mihai Pelin, 27.04.2022, 11:43
Statele Unite sunt gata se mute cerul şi pământul pentru a face Ucraina să câştige războiul cu Rusia, a afirmat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, marți, la baza militară americană Ramstein din sud-estul Germania, unde Washingtonul şi-a reunit aliaţii pentru acordarea unui sprijin mai substanţial Ucrainei. La solicitarea Pentagonului, 40 de ţări, în special cele membre NATO, s-au reunit cu obiectivul de a oferi capacităţi suplimentare pentru armata ucraineană.
După începerea războiului, Gemania s-a opus livrarii de armament greu, fiind criticată de unii lideri europeni pentru acest fapt. Acum, Berlinul a anunțat că 30 de tancuri Ghepard dotate cu tunuri şi radare vor ajunge direct în Ucraina – o schimbare radicală, ce ar putea avea impact şi asupra altor decizii. În plus, Germania va contribui şi la instruirea soldaţilor ucraineni. Și Marea Britanie a anunțat că va trimite noi modele de rachete, Franţa artilerie de mare precizie, iar Olanda obuziere blindate.
La Ramstein, România a fost reprezentată de ministrul Apărării, Vasile Dîncu. El a avut şi o scurtă întrevedere cu omologul său ucrainean, Oleksii Reznikov, prilej cu care a exprimat solidaritatea deplină cu Ucraina şi a transmis disponibilitatea de a menţine un dialog constant şi deschis ori de câte ori va fi necesar – se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării. Oficialul român a prezentat modalităţile concrete de susţinere a Ucrainei, a evidenţiat rolul extrem de important al hub-ului logistic umanitar de la Suceava, folosit în mod eficient de mai multe state.
Referitor la evoluţia conflictului, ministrul Vasile Dîncu a reiterat sprijinul României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional, a condamnat atrocităţile comise în oraşele şi satele din această țară şi a evidenţiat nevoia urgentă de deschidere şi funcţionare necondiţionată a unor culoare umanitare.
Faptul că americanii au ales Ramstein ca loc de întâlnire nu este probabil o coincidenţă. Baza aeriană americană, pe lângă avantajele logistice, are şi un efect simbolic în războiul din Ucraina, fiind considerată punctul central al NATO în acest război.
Pe teren, Rusia a intensificat bombardamentele asupra infrastructurii feroviare a Ucrainei pentru a împiedica aprovizionarea ţării cu armament occidental. Moscova susţine că a preluat controlul asupra regiunii Herson, în sudul țării. Uzina Azovstal din Mariupol este în continuare bombardată.
Pe de altă parte, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat NATO că se implică într-un război prin interpuşi. El a mai spus că armele livrate Ucrainei, din Occident, vor deveni ţinte legitime.