Moartea unui fotbalist
Guvernul român caută soluţii pentru îmbunătăţirea situaţiei din sistemul sanitar, zguduit de scandaluri răsunătoare, inclusiv al morţii fotbalistului Patrick Ekeng.
Roxana Vasile, 09.05.2016, 12:45
Medicii i-au răpit orice şansă la viaţă fotbalistului Patrick Ekeng. Este titlul-verdict prin care jurnaliştii unei televiziuni particulare din România rezumă cele întâmplate vineri seară pe un stadion din Capitală. Mijlocaşul camerunez de la Dinamo Bucureşti se prăbuşeşte la centrul terenului, în plin meci, fără să fi fost atins de cineva.
Stop cardio-respirator – au spus, ulterior, medicii de la spitalul la care a fost transportat şi care, timp de peste o oră, au încercat să îl salveze. În zadar! Aceiaşi medici pretind că Patrick Ekeng ar fi primit un prim-ajutor necorespunzător la faţa locului, lucru dezminţit de medicul clubului Dinamo. Intervenţia cadrelor medicale pe terenul de fotbal ridică, totuşi, multe semne de întrebare. Era ambulanţa privată PULS, prezentă la meci, dotată suficient? Au intervenit ambulanţierii în timp util? Dar mai ales de ce fotbalistul nu a fost resuscitat pe loc? Toate aceste întrebări vor primi răspunsuri în urma anchetelor în curs. Parchetul a deschis un dosar in rem pentru omor din culpă, iar poliţiştii au făcut verificări la PULS.
Suspendată, duminică, pentru cel puţin 30 de zile, firma se face vinovată de nereguli rezumate de coordonatorul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat: ‘Cel mai grav este supraclasificarea unor ambulanţe care iniţial au fost autorizate de Direcţia de Sănătate Publică ca ambulanţe de tip A, adică de transport, şi utilizarea lor ca ambulanţe de urgenţă. S-au găsit mai multe medicamente expirate, inclusiv medicamente destinate resuscitării, anumite materiale sanitare expirate, defibrilatoarele în marea parte a lor înţeleg că erau cu bateriile descărcate sau la limita descărcării.’
Deşi strict punctuală, declaraţia lui Raed Arafat are valoare de radiografie a sistemului medical românesc, zguduit, în ultimul timp, de scandaluri de anvergură. Cel mai recent, în curs, priveşte folosirea în spitale de dezinfectanţi diluaţi. Considerând sănătatea prioritatea numărul unu a Guvernului pentru următoarele luni, premierul Dacian Cioloş a decis să se întâlnească cu experţi din domeniu pentru a vedea care sunt măsurile ce se impun pentru îmbunătăţirea situaţiei. Este vorba, pe de o parte, de măsuri pe termen scurt pentru recâştigarea încrederii românilor în sistem.
Sunt necesare, pe de alta, măsuri ce ţin de reabilitarea infrastructurii spitaliceşti vetuste prin construcţia de spitale inclusiv cu finanţare europeană. Apoi, potrivit Executivului, toate crizele din ultima vreme demonstrează că în sectorul de sănătate există disfuncţii manageriale serioase, pe care nimeni nu le-a abordat în ultimii ani. Este momentul ca ele să nu mai fie neglijate. Este nevoie de o regândire a modului în care sunt respectate contractele de management în spitalele publice şi a modului în care unităţile spitaliceşti se subordonează autorităţilor centrale şi locale.