Misiune FMI, la final
FMI recomandă României să amâne măsurile de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, astfel încât să ajungă la un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut.
România Internațional, 15.03.2016, 12:47
O misiune a Fondului Monetar Internaţional a făcut în perioada 2 – 15 martie o vizita la Bucureşti pentru evaluarea anuală a economiei româneşti. FMI anticipează o creştere economică de 4,2% în acest an şi de 3,6 procente în 2017, pe seama măsurilor de relaxare fiscală şi de creştere de venituri care stimulează consumul. Totuşi, şeful misiunii FMI, Reza Baqir, a atras atenţia, la finalul misiunii, că reducerile de taxe implementate prin noul Cod Fiscal sunt prociclice şi ameninţă capacitatea României de a reacţiona în viitoare perioade de regres economic.
Fondul recomandă, de aceea, României să amâne măsurile de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, astfel încât să reducă deficitul bugetar la 2% din Produsul Intern Brut. De asemenea, experţii solicită amânarea următoarei reduceri a TVA de la 20%, în prezent, la 19% şi a celorlalte facilităţi prevăzute în Codul Fiscal, care ar genera economii de 0,75 puncte din PIB. Fondul cere, pe de altă parte, pentru anul acesta, îmbunătăţiri privind disciplina cheltuielilor şi administrarea fiscală.
FMI a avertizat şi asupra pericolului unei majorări excesive a salariului minim care ar putea determina angajatorii să reducă personalul sau să utilizeze metode informale de plată a salariaţilor. FMI atrage atenţia şi asupra posibilului impact al legii dării în plată, în forma sa actuală, asupra sectorului financiar. Şeful misiunii FMI pentru România:
”Este important ca orice măsură de sprijin să fie ţintită, adică să beneficieze de ea doar aceia care au cu adevărat nevoie. Să nu fie irosite resurse pentru sprijinirea celor care au contractat credite în scopuri speculative sau de investiţii sau a celor care îşi pot permite în continuare să-şi achite ratele. Este, de asemenea important să se evite aplicarea retroactivă a legii, adică să fie aplicată obligatoriu şi pentru contracte deja existente. Ar avea un impact negativ asupra percepţiei dreptului de proprietate şi asupra climatului de afaceri”.
Proiectul permite unei persoane să scape de datoria către bancă la schimb cu casa pentru care a accesat creditul. În privinţa reformelor structurale, specialiştii FMI recomandă autorităţilor române adoptarea rapidă a modificărilor legate de îmbunătăţirea guvernanţei corporative în întreprinderile cu capital de stat şi întocmirea unei liste de priorităţi pentru listări la bursă şi privatizări. Aceste reforme vor ajuta la îmbunătăţirea managementului profesionist în companiile de stat, la alocarea mai eficientă a resurselor, la creşterea profitabilităţii, la transferuri mai mici de bani dinspre buget şi la limitarea datoriilor statului.
O altă recomandare făcută autorităţilor române este de a continua lupta împotriva corupţiei. In opinia FMI, reducerea corupţiei va ajuta la combaterea evaziunii fiscale, la îmbunătăţirea mediului de afaceri şi va duce la atragerea investitorilor străini.