Misiune FMI la Bucureşti
Misiune dificilă a guvernului în negocierile cu troica finanţatorilor internaţionali veniţi la Bucureşti să evaluzeze stadiul aplicării prevederilor acordului preventiv încheiat cu România anul trecut.
România Internațional, 21.01.2014, 12:39
O misiune comuna a FMI, Comisiei Europene si Băncii Mondiale se afla la Bucuresti, până pe 5 februarie, pentru o dubla misune de evaluare. Potrivit FMI, discutiile cu autorităţile române vor viza evoluţiile economice recente, restructurarea şi eficientizarea companiilor cu capital de stat, prioritizarea şi monitorizarea mai strictă a investiţiilor din fonduri publice, controlul arieratelor, masuri de compensare a scaderii veniturilor bugetare. In plus, FMI doreste sa se asigure că deficitul bugetar rămâne în tinta de 2,2 % din PIB, convenita in acordul preventiv incheiat cu Romania in 2013.
Finantatorii internationali si-au amânat vizita prevazuta in decembrie, după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze ultima scrisoare de intenţie cu FMI. Seful statului s-a opus unei prevederi convenite cu expertii troicii privind introducerea, de la 1 ianuarie, a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi, amenintand ca nu va promulga bugetul de stat pe 2014. Premierul Victor Ponta a afirmat că nu va discuta cu FMI pe aceasta tema dar a precizat ca acciza va fi aplicata de la 1 aprilie, iar efectul va fi analizat după primul semestru.
Pe de alta parte, oamenii de afaceri din România solicită Guvernului transparenţă în negocierile cu FMI şi insistă pentru luarea unor măsuri de relaxare fiscală, cum ar fi scutirea de la impozitare a profitului reinvestit, creşterea finanţării unor programe care generează locuri de muncă şi reducerea impozitării salariilor. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan:
Credem că, în cazul acestor negocieri, pentru a putea consolida perspectiva de creştere economică din acest an, sunt măsuri pe care guvernul ar trebui să le discute şi să încerce să convingă troika de utilitatea lor; între acestea, neimpozitarea profitului reinvestit – care este o poveste de demult, dar care nu a fost niciodată bine înţeleasă -, care să permită grupurilor de firme româneşti să aibă consolidare fiscală, aşa cum se întâmplă în România cu grupurile internaţionale, ca şi măsuri care să ducă la creşterea sumelor alocate unor scheme de susţinere a dezvoltării mediului de afaceri”.
Premierul crede că solicitarea de scutire de impozit a profitului reinvestit are şanse mari de a fi introdusă de la 1 iulie, avind in vedere ca in 2013 lucrurile au mers bine in ce priveste creşterea economică, deficitul, absorbţia de fonduri europene sau cresterea investitiilor. Opozitia PDL a cerut Executivului să se încadreze în deficitul convenit cu FMI prin măsuri de creştere economică şi de reducere a evaziunii fiscale, şi nu prin noi taxe şi impozite. Amintim ca acordul preventiv incheiat de Romania cu FMI, CE si Banca are o valoare de 4 miliarde de euro si o durata de 2 ani, fonduri pe care guvernul intentionează să le utilizeze doar în caz de criză majoră.