Minivacanța de 1 mai
Minivacanţa de 1 mai şi vremea frumoasă i-au determinat pe mulţi români să meargă în zonele turistice ale ţării.
Eugen Coroianu, 02.05.2023, 11:59
Sute de mii de români au profitat de minivacanţa de 1 Mai și de vremea frumoasă pentru a petrece trei zile la mare, în Deltă, la munte sau la tradiționalele grătare locale în special cu mici și bere. Litoralul Mării Negre a fost de departe principala atracţie, după o primăvară capricioasă. Turiștii, în marea lor majoritate tineri, au trebuit însă să își pună la încercare răbdarea din cauza aglomerărilor din trafic, atât la dus cât și la întors. Au fost probleme mai ales pe autostrada care leagă Bucureștiul de mare și pe drumul european dintre capitală și stațiunile montane de pe Valea Prahovei.
Pe litoral, festivalurile de muzică, Beach Please şi Sunwaves, dar şi cele de gastronomie au atras zeci de mii de oameni pe plajele din Costineşti, Mamaia, Constanţa şi Vama Veche. Multă lume a mers la grătare, pe terase, la plimbare pe plajă sau pur și simplu prin staţiuni. Diverse evenimente au fost organizate în cluburi sau în aer liber, dedicate mai ales tinerilor, dar şi festivaluri gastronomice pentru toate vârstele.
La munte s-au făcut drumeţii, iar cei care au ajuns pe domeniul schiabil de mare altitudine al staţiunii Sinaia încă au mai putut practica sporturile de iarnă. Staţiunea Băile Felix a fost și ea plină până la refuz, spre satisfacţia hotelierilor. Turiştii sosiţi din întreaga ţară s-au bucurat de mult soare, iar proprietarii de pensiuni şi hoteluri s-au întrecut în oferte tentante: grătare, mese festive cu produse tradiționale, relaxare. Vedeta zilei a fost un viţel la proţap de aproximativ 300 de kilograme, asezonat cu pălinca de la Bihor – băutura locală binecunoscută. Aquaparcul din stațiune a oferit petreceri cu spumă, aqua-zumba și animatori.
Pe litoral, polițiștii de la brigada antidrog au avut ceva de lucru, ca de obicei când vine vorba de marile festivaluri de muzică. Peste două kilograme de droguri de mare risc şi diverse sume de bani au fost confiscate, în urma unei percheziţii. O persoană a fost reţinută. Alți doi bărbaţi (un britanic și un slovac), au fost depistați în timp ce ar fi oferit, spre vânzare, droguri de risc şi mare risc în incinta unui festival. Asupra acestora au fost descoperite diverse cantităţi de ketamină, cocaină și ecstasy.
Poliţia Rutieră a dat, la rândul ei, amenzi celor care fie au încălcat Codul rutier şi regimul legal de viteză, fie au condus sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Inspectorii sanitar-veterinari au aplicat și ei amenzi în urma controalelor efectuate în aceste zile la nivel naţional. Au fost verificate în jur de 1.300 de obiective, iar abaterile au fost sancţionate cu amenzi, confiscarea mărfurilor, suspendarea sau chiar încetarea activităţii. Controalele au vizat mai ales condiţiile de igienă în ceea ce privește produsele alimentare şi preparatele culinare.