Ministrul român de interne, la Bruxelles
România şi-a prezentat la Bruxelles priorităţile în domeniul afacerilor interne, pe perioada preşedinţiei Consiliului UE.
Bogdan Matei, 07.12.2018, 12:30
Migraţia, gestionarea frontierelor şi consolidarea securităţii spaţiului comunitar – acestea sunt priorităţile în domeniul afacerilor interne pe care şi le asumă Preşedinţia românească a Consiliului Uniunii Europene, în semestrul 1 ianuarie – 30 iunie 2019. Pentru a le prezenta, ministrul de resort, Carmen Dan, a fost, joi, la Bruxelles, la ultima reuniune a Consiliului JAI – Justiţie şi Afaceri Interne – sub egida Preşedinţiei austriece. Miercuri, aceasta fusese prefaţată de şedinţa comună a Guvernului de la Bucureşti, condus de Viorica Dăncilă, şi Comisiei Europene, al cărei preşedinte, Jean-Claude Juncker şi-a exprimat încrederea că România poate exercita cu succes preşedinţia.
Potrivit unui comunicat remis presei de ministerul de Interne, un aspect foarte important în domeniul migraţiei şi gestionării frontierelor externe este reprezentat de întărirea rolului Frontex, prin sporirea capabilităţilor umane şi logistice pe care statele membre la pun la dispoziţia acestei agenţii europene. Alte dosare pe care Ministerul Afacerilor Interne din România le va trata cu prioritate sunt cele reprezentate de combaterea conţinutului terorist din mediul on-line şi dezvoltarea la nivelul UE a principiului Community Policing. Acest concept este o iniţiativă a Internelor de la Bucureşti, menită să uşureze relaţionarea dintre forţele de ordine şi comunităţile de expaţi aflate în statele membre ale Uniunii Europene. România, precizează comunicatul, deţine o expertiză notabilă în acest domeniu, poliţiştii români desfăşurând, deja, misiuni la nivel operativ în state precum Italia, Spania, Franţa sau Bulgaria. Aceste misiuni s-au finalizat cu rezultate foarte bune în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii, cu autori sau victime cetăţeni români domiciliaţi în ţările menţionate.
În marja Consiliului JAI, ministrul Dan a avut şi întrevederi bilaterale cu omologii săi din Bulgaria, Germania şi Marea Britanie. Printre temele abordate s-au numărat drepturile cetăţenilor români din Regatul Unit şi a celor britanici din România după Brexit, care va fi oficializat exact pe durata preşedinţiei Bucureştiului. Pe de altă parte, România şi Bulgaria s-au angajat să colaboreze pe subiecte sensibile aflate în discuţia Consiliului, în special în dosarele legate de migraţie. Miniştrii au mai convenit şi ca poliţiştii români să desfăşoare, luna acesta, o nouă misiune operativă în staţiunile din Bulgaria, unde sunt, iarăşi, aşteptaţi numeroşi turişti din România. Următoarea reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne, în format informal, va avea loc la Bucureşti, în perioada 6-8 februarie 2019. În primele şase luni ale anului viitor, România va găzdui, pe componenta de afaceri interne, alte zeci de evenimente la nivel înalt, inclusiv reuniunea ministerială de resort Uniunea Europeană – Statele Unite.