Ministrul Finanţelor despre deficitul bugetar
Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, dă asigurări că deficitul bugetar al României pe 2018 nu va depăşi limita stabilită de Uniunea Europeană.
Roxana Vasile, 07.01.2019, 11:38
Deficitul bugetar al României pe 2018 nu va depăşi 3% din Produsul Intern Brut – a dat, din nou, asigurări ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici. Precizarea, făcută, duminică, într-un interviu la un post de televiziune, vine după ce economişti din opoziţia parlamentară de dreapta susţinuseră că deficitul ar ajunge la 5%, cu mult peste nivelul european admis. Or, Eugen Teodorovici i-a contrazis: “…sub 3 deficitul bugetar. Noi am spus undeva spre 2,9, în zona aceea, chiar dacă nu avem datele oficiale încă, vor fi date pe execuţia pe decembrie la 25 ianuarie. Ca ministru de Finanţe am, totuşi, anumite elemente şi pot să le şi anticipez. Deci nici vorbă de sărit de 3”.
Un alt punct sensibil în relaţia, de această dată, dintre preşedintele Klaus Iohannis şi Guvernul de coaliţie PSD-ALDE, este bugetul pe anul în curs. La finele săptămânii trecute, şeful statului puncta că absenţa unui proiect de buget este o problemă gravă, care trebuie rezolvată urgent de către guvernanţi, dar şi că PSD trebuie să vină cu explicaţii.
Le-a oferit Eugen Teodorovici, care a precizat că proiectul bugetului de stat pentru acest an ar putea fi făcut public săptămâna aceasta şi discutat în Parlament la începutul lunii februarie: “Avem avizul de la CSAT, dar mai avem dialogul social, Consiliul Economic şi Social şi Consiliul Fiscal, astfel încât, atunci când decide Parlamentul să intre în şedinţă, fie la sfârşitul lui ianuarie, fie la începutul lui februarie, când se decide în Parlament, noi să îl avem trecut, deja, de Guvern. Nu e niciun fel de blocaj.”
În bugetul pe 2019 se regăsesc toate măsurile fiscale care au fost adoptate, recent, de Executiv. Bugetul ar mai urma să prevadă creşterea salariului minim pe economie sau creşterea punctului de pensie. Pe de altă parte, de anul acesta, firmele multinaţionale care trimit în străinătate profitul făcut în România ar putea fi impozitate suplimentar în raport cu sumele pe care le scot din ţară. Nu în ultimul rând, Eugen Teodorovici a anunţat că îi va invita la Ministerul de Finanţe pe guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isarescu, şi pe preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, pentru discuţii legate de sistemul bancar.
O astfel de întâlnire este necesară – a punctat ministrul – pentru că a auzit că ar exista presiuni agresive din partea Băncii Nationale pentru a nu fi redus indicele ROBOR, indicatorul de referinţă folosit în acordarea de credite, care, în ultimii ani, a fluctuat în detrimentul atât al companiilor, cât şi al persoanelor fizice. Dacă în 2006, ROBOR-ul era 0,86, în septembrie anul trecut, acesta ajunsese la circa 3,30, deci a crescut de aproape 4 ori. Or, în România, inflaţia nu a fost de 400%. De aceea, înainte de Anul Nou, Guvernul a introdus, prin ordonanţă de urgenţă, o “taxă pe lăcomie” aplicabilă băncilor, dacă ROBOR-ul depăşeşte 2%, taxă criticată cu precădere de mediul bancar.