Ministrul de externe, audiat în Parlament
Criza din Ucraina vecină domină dezbaterile politice de la Bucureşti.
Bogdan Matei, 17.02.2022, 12:10
Ambasada României de la Kiev este pe deplin funcţională – a anunţat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu. Audiat în comisiile pentru politică externă ale Senatului şi Camerei Deputaţilor de la Bucureşti asupra evoluţiilor de securitate din bazinul Mării Negre, ministrul a anunţat că a finalizată procedura de returnare în România a membrilor de familie ai personalului diplomatic de la ambasadă, din capitala situată în centrul Ucrainei, şi de la consulatul general de la Odessa.
Celelalte două misiuni consulare, care sunt la Solotvino, în Transcarpatia şi, respectiv, la Cernăuţi, în nordul Bucovinei, ambele în vestul Ucrainei, nu au fost vizate de această măsură, fiindcă se află în regiuni care prezintă un grad mai mare de securitate – a mai spus ministrul.
Aurescu a adăugat că toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene la Kiev au aceeaşi logică de funcţionare şi era important să fie transmis un mesaj unitar al partenerilor occidentali ai Ucrainei.
Săptămâna trecută, ministerul român de Externe anunța că a ridicat nivelul de alertă pentru Ucraina. Pe fondul acumulării continue de trupe ruseşti la graniţele ucrainene, diplomația de la București le recomandă ferm cetăţenilor români evitarea oricărei deplasări în Ucraina şi manifestarea unei atenţii deosebite. De asemenea, le recomandă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne acolo. Este ferm recomandată evitarea deplasărilor în peninsula ucraineană Crimeea, anexată de ruși în 2014, în zona de est a Ucrainei, în regiunile Doneţk şi Lugansk, unde trupele Kievului se confruntă cu secesioniștii pro-ruși, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi cu Belarus.
Ministerul mai sfătuieşte cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şi să-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă.
Pe toate vocile oficiale, Președinție, Guvern, minister de Externe, Bucureștiul și-a manifestat permanent sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul frontierelor sale recunoscute internaţional. Ca țară membră a Uniunii Europene și NATO, România s-a raliat tuturor sancțiunilor decise de acestea la adresa Federației Ruse.
Presa română afirmă că, în cazul unei invazii rusești în Ucraina, autoritățile de la București iau în calcul și gestionarea unui aflux de refugiați din statul vecin. Comunitatea românească de acolo însumează peste 400 de mii de oameni, majoritatea concentrați în nordul Bucovinei, nordul și sudul Basarabiei și Ținutul Herța, teritorii românești anexate de fosta Uniune Sovietică stalinistă în 1940 și preluate, ca stat succesor, de Ucraina în 1991, odată cu dezintegrarea URSS.