Miniştrii europeni ai diasporei, la Bucureşti
Miniştrii europeni pentru diaspora s-au reunit, luni, la Bucureşti, România fiind prima ţară care a organizat o astfel de întâlnire, ca preşedinte al Consiliului UE.
Leyla Cheamil, 19.03.2019, 12:32
Câteva milioane de români au luat drumul străinătăţii după Revolutia anticomunistă din 1989, unii pentru a studia, a munci sau a se stabili temporar ori definitiv acolo. Italia şi Spania au cele mai mari comunităţi de români, majoritatea alegând aceste destinaţii pentru a-şi găsi locuri de muncă mai bine plătite. Alte ţări alese de români influenţaţi de climatul politic sau social sunt Germania, Marea Britanie, Austria, Franţa, Belgia, cele nordice, Statele Unite. Lumea arabă reprezintă, de asemenea, o optiune atractivă pentru unii dintre ei. Iată de ce pe durata deţinerii preşedinţiei rotative a Uniunii Europene, România a adus diaspora pe agenda dezbaterii la nivel european.
Luni, la Bucureşti, a avut loc o reuniune a miniştrilor şi secretarilor de stat europeni responsabili cu politicile pentru diaspora, prima de acest fel organizată de o ţară care deţine preşedinţia Consiliului UE. Reprezentanţi din 17 ţări membre au analizat modalităţile prin care state europene stabilesc relaţii de colaborare economică şi culturală cu diaspora, iniţiativele de susţinere a dezvoltării lingvistice şi culturale a acesteia şi politicile care au condus la integrarea rapidă a membrilor comunităţilor aparţinând diasporei. S-a discutat mai ales despre libera circulaţie a forţei de muncă, migraţie şi integrare, traficul de persoane şi strategii de sprijinire a procesului de reîntoarcere în ţările de origine. În acest context, ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero a declarat „Am avut discuţii legate de schimbul de bune practici, de proiecte prin intermediul cărora să reuşim în continuare să susţinem menţinerea identităţii naţionale din partea fiecărui stat pentru diaspora sa. Am observat un interes din partea majorităţii statelor membre pentru a dezvolta politici, programe prin intermediul cărora să se încerce susţinerea reîntoarcerii acasă, pentru cei care îşi doresc”
Prezent la reuniunea informală de la Bucureşti, ministrul român delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a subliniat că apărarea drepturilor şi intereselor tuturor cetăţenilor, indiferent de locul în care aceştia aleg să trăiască, să studieze, să muncească, să inoveze sau să-şi desăvârşească moştenirea culturală, trebuie să fie o prioritate pentru guvernele statelor membre. El a amintit că preşedinţia română a Consiliului UE a reuşit să obţină un acord provizoriu cu Parlamentul European cu privire la crearea Autorităţii Europene în domeniul muncii, instituţie care urmează să sprijine statele membre în aplicarea actelor juridice ale UE în domeniul mobilităţii forţei de muncă la nivelul Uniunii, precum şi în ceea ce priveşte coordonarea securităţii sociale.