Minim istoric al monedei naţionale
Leul românesc a atins un record negativ în raport cu moneda europeană.
Daniela Budu, 19.11.2019, 12:15
Moneda naţională a României a depăşit pragul psihologic de 4,77 lei pentru un euro, ajungând la un minim istoric în raport cu moneda unică europeană. Leul se află într-o tendinţă de depreciere de circa două luni şi jumătate, perioadă în care a pierdut cinci bani în faţa monedei europene. Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, declara la începutul acestei luni, când leul fluctua între 4,72 – 4,76 unităţi pentru un euro, că variaţiile acestuia sunt minore în comparaţie cu evoluţiile forintului în Ungaria sau cu ale zlotului în Polonia, care au înregistrat fluctuaţii mult mai mari.
Despre mişcările pe cursul leu/euro, şi noul ministru al Finanţelor, Florin Cîțu, spune că nu au fost foarte mari, în condiţiile în care acestea depind mult de contextul internaţional, susţinând însă că sunt şi alte cifre negative, precum cele legate de sectorul industrial naţional despre care se poate spune că a intrat în recesiune. Potrivit lui, economia românească crește cu 3% versus 5,5%, cât era estimarea în buget, investițiile străine sunt mai mici după nouă luni decât anul trecut, industria are deja trei trimestre pe negativ.
Florin Cîţu este de părere, însă, că moneda natională este cel mai bine să fie liberă. Iar cifrele arată acest lucru. Amintim că, la începutul anului, cotaţia minimă record din luna ianuarie a acestui an a fost de peste 4,76 lei pentru un euro, foarte apropiată de cotaţia de zilele acestea. De notat că moneda naţională a pierdut teren atunci şi în faţa dolarului american, dar şi a francului elveţian.
Pe de altă parte, analiştii notau, într-un raport adresat investitorilor în octombrie, că dacă presiunea asupra leului se menţine cu un curs situat peste 4,73 şi se ajunge ulterior la pragul de 4,77, am putea asista la continuarea deprecierii monedei naţionale până la 4,8 lei pentru un euro pe termen scurt sau mediu. Acelaşi lucru îl spun şi acum, după atingerea de către leu a unui nou record negativ. Totuşi, analiştii mai precizează că este bine că aceste minime istorice înregistrate atât săptămâna aceasta, cât şi săptămâna trecută sau la începutul anului, sunt foarte mici, deprecierile faţă de ziua precedentă fiind de circa jumătate de ban.
Per total, de la începutul lunii până acum, deprecierea monedei naţionale faţă de cea europeană a fost de peste 1,5 bani. Pentru anul viitor, sunt estimări că euro va depăsi 4 lei și 82 de bani. Iar un euro puternic în raport cu leul înseamnă scumpiri în lanţ, mai spun specialiştii, de la rate mai mari pentru cei care au credite în moneda europeană la facturi mai mari la utilităţi şi locuinţe mai scumpe.