Mineriadele revin în atenţia justiţiei
Dosarul mineriadei din iunie 1990 va fi redeschis. Procurorii speră să restabilească dreptatea în cel mai grav eveniment petrecut în România după Revoluţie.
Valentin Țigău, 06.02.2015, 13:41
Procurorul general al României a dispus, joi, infirmarea unor soluţii date în dosarul evenimentelor din perioada 13-15 iunie 1990, cunoscute sub genericul ‘mineriada’ şi redeschiderea urmăririi penale în acest caz. Evenimentele petrecute în acea perioadă, la Bucureşti, s-au soldat cu moartea sau rănirea prin împuşcare a mai multor persoane. Potrivit legii, urmează ca redeschiderea urmăririi penale să fie confirmată de un judecător din cadrul instanţei supreme.
Decizia a fost luată după ce Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a obligat România, în septembrie anul trecut, să redeschidă investigaţiile. Procurorul militar Dan Voinea, care l-a învinuit pe fostul preşedinte de stânga Ion Iliescu de instigare la violenţă în evenimentele din iunie 1990, recunoaşte oportunitatea redeschiderii dosarului.
Dan Voinea: ‘Această redeschidere a dosarului se impunea, pentru că, după 25 de ani, nu s-a făcut dreptate victimelor, pe de o parte. Pe de altă parte, vine destul de târziu această redeschidere, în condiţiile în care sunt sute de plângeri în aceste dosare. Aşteptăm să vedem, mai departe, ce se va întâmpla. Preţ de 7 ani de zile, nu s-a mai lucrat deloc în acest dosar.’
Pe 13 iunie 1990, sute de mineri au venit la Bucureşti pentru a restabili ordinea publica şi democraţia aflate în pericol, în opinia lor, după mai multe săptămâni de manifestaţii împotriva puterii de atunci, deţinută de Frontul Salvării Naţionale, constituit imediat după revoluţia româna din decembrie 1989. În opinia unei părţi a observatorilor, responsabil de descinderea brutală a minerilor este preşedintele de atunci, fostul activist comunist de rang înalt Ion Iliescu.
Iniţiate pe fondul nemulţumirii generale cu privire la evoluţia vieţii politice din România post-decembristă, protestele antiguvernamentale au fost oprite prin aducerea muncitorilor din mine în capitală. Aceştia, împreună cu forţele de ordine, i-au forţat pe participanţi să renunţe declansând, totodată, un adevărat război urban soldat cu morţi şi sute de răniţi. Minerii au ocupat şi au devastat sediul Universităţii din Bucureşti, sediile PNL şi PNŢ-CD, opoziţia de dreapta, şi au molestat numeroşi intelectuali sau opozanţi ai puterii. Ion Iliescu le-a mulţumit minerilor, la încheierea acţiunii, numindu-i salvatori ai democraţiei.
În plan intern, mineriada din iunie 1990 a reprezentat o perioadă de îngrădire a libertăţii presei şi de prigoană a liderilor politici de dreapta. De asemenea, efectele în plan extern au fost catastrofale, România fiind exclusă, temporar, de la orice finanţare din partea organismelor internaţionale.