Militarii români în Afganistan
Doi militari români aflaţi în Afganistan şi-au pierdut în timpul unei misiuni de patrulare. În total, din 2003, 23 de soldaţi români au murit în această ţară.
Mihai Pelin, 23.09.2013, 12:04
Doi militari români aflati în estul Afganistanului au murit, duminica, în urma exploziei unui dispozitiv improvizat. Ei fuseseră transportaţi la spital cu un elicopter însă şi-au pierdut viaţa pentru că ranile au fost deosebit de grave. Cei doi subofiţeri, unul în vârstă de 28 de ani şi altul de 34 de ani, erau membri ai Grupului naval de forţe pentru operaţii speciale şi executau o misiune de lupta.
În Afganistan, marea majoritate a militarilor români sunt desfăşuraţi în provincia Zabul (sud), considerată un sanctuar al insurgenţilor islamişti şi, poate, cea mai periculoasă provincie din ţară.
Faptul că România şi-a asumat misiunea de a încerca să asigure securitatea într-o astfel de regiune se vede şi în bilanţul pierderilor umane suferite, care creşte în fiecare an. Astfel, în cei 11 ani de operaţiuni în Afganistan, 23 de militari români şi-au pierdut viaţa şi peste 100 au fost răniţi.
Moartea celor doi militari români readuce în prim plan problemele celor care merg în misiuni în această ţară. Soldaţii români spun că este nevoie de ei în Afganistan, iar cei mai mulţi dintre ei merg acolo pentru bani. Ei îşi riscă viaţa pentru aproape 100 de euro pe zi, însă consideră că beneficiile celor care participă la operaţiunile din Afganistan ar trebui să fie mult mai mari, pe măsura pregătirii lor profesionale şi a riscurilor la care sunt expuşi. Un pas greşit, un detaliu neluat în seamă te pot costa viaţa, iar frica de scorpioni sau de şerpii veninoşi pare o simplă joacă. Trebuie să fii tot timpul cu ochii în patru, într-o permanentă stare de alertă, mărturiseau unii dintre soldaţii români de acolo. O motocicletă sau o maşină prea lăsată pe spate ar putea avea în ea o încărcătură explozivă. O persoană mai agitată poate însemna pericol, sfârşitul vieţii pentru tine şi pentru camarazii tăi, spun cei care s-au întors. „Ai noştri merg pe improvizaţie, au instinct. Tehnica omoară instinctele”, este de părere un fost şef de misiune român din Afganistan.
Militarii care revin în ţară spun că tensiunea permanentă pe care au simţit-o zi de zi, timp de căteva luni, cât durează o misiune, se resimte. Militarii români duc o a doua luptă după ce se întorc în România, când trebuie să-şi revină psihic după experienţa trăită în Afganistan. După misiune, ei se întâlnesc cu psihologii care stabilesc dacă există şi la ce intensitate sunt problemele. Pot apărea atacuri de panică sau aşa numitul “stres post –traumatic”.
În prezent, România are dislocaţi în această ţară circa 1000 de militari, care alături de celelalte trupe străine urmează să se retragă până la sfârşitul anului 2014, când puterea va fi predată autorităţilor afgane.
Apreciată, deopotrivă, atât de aliaţii din NATO cât şi de Kabul, prezenţa militară românească în Afganistan va fi completată, după 2014, cu o contribuţie importantă la reconstrucţia acestei ţări. Astfel, 200 de militari români vor mai rămâne în această ţară unde ar urma să instruiască trupele armatei afgane.