Militari români în teatrele de operaţii
Militarii, jandarmii şi poliţiştii români care participă la misiuni în teatrele de operaţii vor primi diurne echivalente cu cele ale partenerilor externi.
Daniela Budu, 21.01.2020, 10:33
Diurnele acordate militarilor, jandarmilor şi poliţiştilor români care desfăşoară misiuni internaţionale în teatre de război ori misiuni de pace vor fi actualizate pentru a ajunge la acelaşi nivel cu cel al sumelor primite de personalul din statele aliate României. Hotărârea de Guvern a fost iniţiată de ministrul de interne, Marcel Vela, şi de cel al apărării, Nicolae Ciucă, şi aprobată în şedinţa de luni a Executivului. Ea a fost luată ca urmare a discuţiilor avute cu militarii şi jandarmii români, în timpul vizitei din Afganistan în luna decembrie.
Potrivit unui comunicat al MAI, adoptarea Hotărârii de Guvern a ţinut cont şi de faptul că, în ultima perioadă, contextul de securitate din teatrele de operaţii în care desfăşoară misiuni personalul român s-a modificat semnificativ, riscurile la care sunt supuşi aceştia crescând. Prin hotărârea adoptată, diurna personalului care participă la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional va fi stabilită în raport cu gradul de risc existent în zona de desfăşurare a misiunilor sau operaţiilor. Astfel, ofiţerii vor putea primi maxim 140 de euro pe zi, maiştrii 130 de euro şi soldaţii 120 de euro pe zi. În situaţia în care partenerii externi sau structurile aliate care coordonează misiunile nu asigură drepturile poliţiştilor, jandarmilor sau militarilor români, aceştia vor beneficia de drepturile decontate de către statul român.
La CSAT-ul de anul trecut, din partea Armatei Române a fost aprobat un număr de peste 2.100 de militari și civili care vor participa la misiuni în afara ţării în acest an. Cifra reprezintă o creștere cu peste 200 de oameni faţă de anul precedent. Este important de menționat că peste 800 dintre ei vor participa, în continuare, la misiunea din Afganistan. În plus, peste 500 de militari se vor afla în așteptare pe teritoriul național, cu posibilitatea de a fi dislocați la ordin. Pe de altă parte, de la Ministerul de Interne a fost aprobat un total de aproape 800 de militari şi poliţişti care vor lua parte la misiuni internaţionale. Amintim că România a devenit membră a NATO în martie 2004 – data celei mai masive extinderi spre Est a Alianţei Nord-Atlantice. Dar trupele române s-au aflat în Afganistan încă dinaintea admiterii, iar după 2003 aproape 30 de militari români au fost ucişi acolo. Alţi câţiva şi-au pierdut viaţa în alte misiuni internaţionale. Să mai spunem că încă din anul 2017 România alocă 2% din PIB pentru apărare, în baza Acordului politic naţional privind creşterea finanţării. Acest lucru a permis majorarea alocaţiilor bugetare pentru înzestrare şi iniţierea unui amplu proces de modernizare a structurii de forţe, cu implicarea industriei naţionale şi protejarea intereselor esenţiale de securitate.