Militari români în operaţiuni internaţionale
În 12 ani de operaţiuni în Afganistan, s-au înregistrat cele mai multe decese în randul soldatilor români. Cel mai recent este cel al lui Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie duminică.
România Internațional, 31.03.2014, 12:21
Aniversare tristă pentru România la împlinirea, pe 29 martie, a 10 ani in NATO, marcată de moartea, duminică, a unui militar şi rănirea unor camarazi în explozia unui dispozitiv improvizat, in Afganistan. Aceştia executau o misiune de patrulare în comun cu forţele de securitate afgane, pe autostrada care face legatura intre Kabul si Kandahar.
În cei zece ani de la aderarea României la NATO, 40 de mii de militari români au participat în misiuni internationale. Prima si cea mai importanta misiune la care a participat Bucurestiul ca membru al Aliantei este insa cea din Afganistan, unde Romania a trimis peste 24 de mii de militari şi a pierdut, in 12 ani, si cei mai multi soldati, peste 23.
Cel mai mare număr de soldati români aflaţi simultan într-un teatru de operatiuni a fost de 2 mii, în 2011, in cadrul misiunii ISAF (Forţa de Asistenţă de Securitate în Afganistan). În prezent, România mai are dislocaţi în această ţară circa 1050 de militari, care alături de celelalte trupe străine urmează să se retragă până la sfârşitul anului, când puterea va fi predată autorităţilor afgane.
Apreciată, deopotrivă, atât de aliaţii din NATO cât şi de Kabul, prezenţa militară românească în Afganistan va fi completată, după 2014, cu o contribuţie importantă la reconstrucţia acestei ţări. Astfel, 200 de militari români vor mai rămâne în această ţară unde ar urma să instruiască trupele armatei afgane. Alti aproape 10 mii de militari romani au fost mobilizati pentru mentinerea pacii in Irak, iar pentru misiunile din Bosnia Hertegovina si Kosovo – cateva sute. Până acum, cel putin 26 de militari români şi-au pierdut viaţa si peste 140 au fost raniti în misiuni ale Aliantei Nord-Atlantice din Balcanii de Vest, Irak, Afganistan si nordul Africii.
In ciuda bilantului trist, premierul Victor Ponta a declarat ca Ziua în care România a aderat la NATO, in urma cu un deceniu, a devenit un moment de referinţă în istoria naţională, deoarece a insemnat atingerea unui nou nivel de stabilitate şi securitate. Ponta a subliniat ca, in aceşti zece ani, s-a dovedit că decizia a fost una fundamentală şi corectă, lucru intarit de actualul context internaţional complex.
Zilele trecute, şeful statului, Traina Basescu a declarat că, în contextul evenimentelor din regiune, armata română trebuie să aibă un nou obiectiv – creşterea consistentă a capacităţii de reacţie. Potrivit specialistilor, aniversarea unui deceniu in NATO gaseste Romania la granita conflictului ruso-ucrainean, ce ameninta stabilitatea si securitatea regiunii, dar si in postura de a gazdui, la baza de la Deveselu(sud) interceptori anti-racheta, element important al arhitecturii sistemului de aparare antiracheta dezvoltat de NATO in Europa.