Militari români în misiuni internaţionale
Patru militari români au fost răniţi, duminică, în Afganistan, dar sunt în stare stabilă - a anunţat Ministerul Apărării Naţionale. Cei patru fac parte din Batalionul de Protecţie a Forţei Rechinii Albi.
Corina Cristea, 26.09.2016, 12:09
De tip coaliţie sau desfăşurate sub egida NATO, UE şi ONU, misiunile la care militarii Armatei României participă sunt expresii ale îndeplinirii angajamentelor pe care Bucureştiul şi le-a asumat ca membru al comunităţii internaţionale. Sunt misiuni de combatere a terorismului, de sprijinire a păcii sau umanitare. Cei mai mulţi militari, 529, România îi are în prezent mobilizaţi în Afganistan, unde acţionează sub coordonarea NATO, într-una dintre cele mai dificil de gestionat zone – Kandahar.
Acesta este, de altfel şi locul de unde, duminică, a venit ştirea că patru militari români au fost răniţi în explozia unui dispozitiv improvizat, în timp ce se aflau într-o misiune de patrulare. Dislocat în Afganistan din luna august anul acesta, Batalionul Rechinii Albi din care aceştia fac parte asigură protecţia bazei militare şi consiliază forţele de securitate afgane, precizează un comunicat al Ministerului Apărării de la Bucureşti. Trataţi într-un spital din Kandahar, aceştia sunt în stare stabilă, iar veştile sunt din ce în ce mai bune, potrivit mistrului Apărării, Mihnea Motoc.
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat solidaritatea cu militarii români răniţi în Afganistan. Pentru noi, cei de acasă, ei sunt eroi care îşi riscă viaţa pentru menţinerea păcii. Trebuie să le fim recunoscători cu toţii. Sunt alături de ei şi de familiile acestora, le doresc sănătate şi recuperare grabnică”, a scris preşedintele pe o reţea de socializare.
România, ca membră NATO, a participat încă din 2001 la Războiul din Afganistan de partea Coaliţiei Multinaţionale conduse de SUA, iar un bilanţ arată că 25 de militari români au murit şi peste 100 au fost răniţi până în prezent în această zonă de conflict.
Despre contribuţia României la menţinerea păcii a vorbit recent, la New York, şi premierul Dacian Cioloş. „România rămâne angajată în efortul Organizaţiei Naţiunilor Unite de menţinere a păcii şi securităţii internaţionale” – a susţinut el de la tribuna Adunării Generale a ONU, amintind că, în prezent, forţe militare şi de poliţie române participă la zece operaţiuni de menţinere a păcii. Deteriorarea stabilităţii regionale reprezintă un real motiv de îngrijorare” – a mai spus premierul Dacian Cioloş în alocuţiunea sa, afirmând că aceste conflicte împiedică prosperitatea şi respectarea principiilor şi normelor dreptului internaţional.
Premierul s-a pronunţat, totodată, pentru sprijinirea procesului de reconciliere în Orientul Mijlociu, precizând că România va aloca, în continuare, resurse politice, diplomatice, financiare şi umane importante pentru menţinerea stabilităţii regionale şi globale.