Migraţia politicienilor
Opoziţia din România nu rămâne impasibilă după adoptarea de către Guvern a Ordonanţei de Urgenţă prin care aleşii locali îşi pot schimba, în termen de 45 de zile, partidul, fără să-şi pierdă funcţiile.
Florentin Căpitănescu, 05.09.2014, 12:02
În România, coincidenţă sau nu, tradiţia migraţiei politice la nivel local este reînnodată, chiar dacă parţial, în pre-campania electorală, cum o numesc analiştii politici, pentru prezidenţialele din noimebrie. Lucru posibil odată cu publicarea, săptămâna aceasta, în Monitorul Oficial a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) care le permite aleşilor locali să opteze, în termen de 45 de zile, pentru un alt partid, fără să-şi pierdă funcţiile.
Executivul, format din alianţa PSD-UNPR-PC, cu social-democraţii în capul mesei, şi UDMR, îşi motivează decizia prin încercarea de a debloca activitatea administraţiei din teritoriu, paralizată, susţine Guvernul, de reconfigurările politice ce au urmat localelor din vara lui 2012.
Principalul tun al Opoziţiei, Alianţa Creştin-Liberală, în care s-au înfrăţit PNL şi PDL, susţine, însă, că ordonanţa nu face decât să încurajeze traseismul, fenomen devenit endemic, care a închegat ori doborât guverne. Opoziţia nu face economie de muniţie şi atacă pe toate fronturile ordonanţa. Iniţierea unei moţiuni de cenzură, atacarea în contencios administrativ la Curtea de Apel Bucureşti şi sesizarea Avocatului Poporului fac parte din arsenalul prin care Opoziţia, ce riscă o puternică hemoragie de aleşi locali, încearcă să oprească aplicarea OUG.
Cerută insistent în ultima săptămână, poziţia Avocatului Poporului, care, doreşte Opoziţia, trebuie să atace actul normativ la Curtea Constituţională, a fost exprimată, în cele din urmă, de Victor Ciorbea: ”În sfârşit, acum avem şi ordonanţa publicată în Monitorul Oficial, avem şi acest memoriu scris, avem şi argumentele orale. O să încercăm în cel mai scurt timp să dăm un răspuns”.
Observatorii cred, la rându-le, că în spatele ordonanţei promovate de guvern se ascund, de fapt, interese electorale pragmatice, în special ale PSD, cel care, deşi la centru controlează autoritar jocurile politice, în administraţia locala primeşte o ripostă puternică din partea Opoziţiei. Observatorii consideră şi că argumentul suprem cu care PSD vrea să-i seducă pe oamenii din teritoriu ai Opoziţiei, cel al banilor de la buget, este greu de ignorat, chiar şi de cei mai loiali dintre aceştia.
Pe de altă parte, în condiţiile în care, în Romania, este binecunoscut rolul esenţial pe care primarii îl au în orice tip de alegeri, noii recruţi ar aduce, fără nicio îndoială, un plus de suport electoral pentru candidatul PSD la prezidenţiale – nimeni altul decât premierul Victor Ponta.
Odată cu aplicarea OUG, conchid observatorii, PSD încearcă să împuşte doi iepuri dintr-o lovitură: să-şi asigure o prezenţă mai consistentă în teritoriu şi, respectiv, să paveze drumul premierului Ponta spre prima funcţie în stat.