Migranţi şi garduri
După ce mai mulţi migranţi au încercat, în ultima perioadă, să treacă prin România pentru a ajunge în Ungaria, Budapesta ia în considerare construirea unei bariere de sârmă ghimpată la graniţa cu România.
Daniela Budu, 13.09.2016, 12:11
Autorităţile din Ungaria aduc în discuţie posibilitatea construirii unui gard la graniţa cu România, dacă rutele folosite de migranţi pentru a ajunge în vestul Europei s-ar schimba. Consilierul premierului ungar pe probleme de securitate, Gyorgy Bakondi, a declarat, în contextul în care autorităţile române au reţinut la sfârşitul săptămânii trecute mai mulţi migranţi care intenţionau să ajungă în Ungaria, că Poliţia şi Jandarmeria din România desfăşoară o activitate intensă pentru asigurarea pazei frontierei ungare şi celei sârbe.
Potrivit lui, trebuie evitată formarea de eventuale noi rute ale migraţiei dinspre Serbia sau Bulgaria către teritoriul românesc, ceea ce ar necesita noi eforturi din partea autorităţilor ungare, similare cu cele de la frontiera de sud a ţării. Gyorgy Bakondi a afirmat că, în situaţia în care va fi nevoie, ar putea fi construită o barieră de sârmă ghimpată şi la graniţa cu România, amintind că au fost deja finalizate activităţile de proiectare şi de amenajare a terenului, elementele gardului sunt depozitate în zonă, iar Armata Ungară are experienţă serioasă în ceea ce priveşte realizarea unor astfel de lucrări.
Guvernul de la Budapesta a decis, toamna trecută, ridicarea de astfel de garduri la frontierele sale cu Serbia şi cu Croaţia şi au fost introduse recent şi unele reglementări mai stricte care prevăd escortarea dincolo de barierele de sârmă ghimpată a migranţilor ilegali reţinuţi pe o fâşie lată de opt kilometri de-a lungul graniţelor de sud.
În ultima perioadă, tema migraţiei este din ce în ce mai des prezentă în declaraţiile reprezentanţilor guvernului de la Budapesta, care încearcă să convingă cât mai mulţi cetăţeni să participe la referendumul pe tema cotelor obligatorii de relocare a refugiaţilor, care va avea loc pe 2 octombrie.
Luni, premierul Viktor Orban a criticat din nou politica europeană în privinţa refugiaţilor, care, în opinia lui, periclitează Europa. Orban a adăugat că scopul acţiunii de consultare a populaţiei de luna viitoare este apărarea Ungariei, singura ţară europeană în care oamenii îşi vor putea exprima opinia în cadrul unui referendum în legătură cu această chestiune.
Primele reacţii la declaraţiile oficialilor ungari au venit din partea ministrului de Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, care atacă politicile Budapestei privind migraţia şi afirmă că Ungaria ar trebui exclusă din Uniunea Europeană. „Gardul pe care Ungaria îl construieşte pentru a-i ţine departe pe refugiaţi devine tot mai lung, mai înalt şi mai periculos. Ungaria nu este departe de a emite un ordin de tragere împotriva refugiaţilor”, a mai spus Asselborn.