Mesaje de Ziua Românilor de Pretutindeni
Întreaga clasă politică de la București a transmis mesaje în care subliniază că, prin munca lor, cei care au plecat în străinătate fac ca România să fie apreciată în lume.
Corina Cristea, 27.05.2024, 12:30
„Din 2015, celebrăm în fiecare an Ziua Românilor de Pretutindeni în ultima duminică din luna mai ca pe o zi dedicată tuturor românilor, dar mai ales celor care trăiesc în afara graniţelor. Oriunde ne-am afla, sărbătorim această zi împreună, evaluând ce s-a făcut, dar mai ales ce rămâne de înfăptuit, astfel încât să ne simţim mai bine protejaţi şi să fim mai încrezători într-o Românie care ne apără drepturile şi ne serveşte interesele”, se arată în mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, care a îndemnat la păstrarea identităţii, limbii şi tradiţiilor româneşti. Şeful statului a subliniat că este nevoie ca diaspora să rămână o voce puternică, auzită atât la Bucureşti, cât şi în alte capitale ale lumii.
“Respectarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor români din străinătate, dialogul permanent şi promovarea valorilor istorice şi culturale reprezintă obiective de acţiune constantă pentru activitatea diplomaţilor români”, a transmis, la rândul său, ministrul de externe, Luminiţa Odobescu.
În mesajul său, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, i-a îndemnat pe românii din diaspora să nu uite niciodată că sunt români şi să transmită şi copiilor lor această dragoste de patrie. „Diaspora a devenit o voce care are un cuvânt important de spus în orice discuţie despre viitorul României. Românii de pretutindeni sunt parte a naţiunii, indiferent de cât de departe s-ar afla. Ştiu că au România în suflet, oriunde s-ar afla”, a declarat Nicolae Ciucă.
“Fiecare român care pleacă definitiv din România este ‘un eşec’ pentru această ţară şi nu o sărbătoare”, afirmă și premierul Marcel Ciolacu. Prezent duminică la un eveniment organizat la Opera Naţională cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, primul-ministru a anunţat că în luna iulie se va semna un acord pentru ca românii din Spania să poată avea dublă cetăţenie și și-a exprimat, în același timp, convingerea că România va adera complet la Spaţiul Schengen până la sfârşitul anului, după ce în martie a devenit membră a spaţiului de liberă circulaţie cu frontierele maritime şi aeriene.
Momentul cultural organizat la Opera Naţională a încheiat cele trei zile ale Festivalului “Aici-Acolo” ajuns la a VII-a ediție și care a adus la București peste 500 de români din diaspora şi din comunităţile istorice, din 34 de ţări. Aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, evenimentul a cuprins o serie de activităţi organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România. Cu acest prilej, Departamentul pentru românii de pretutindeni a făcut apel la implementarea legii care vizează înfiinţarea Centrelor Comunitare în Diaspora – un proiect de suflet, de mare importanţă, menit să sprijine comunităţile din afara granițelor.