Mesaje de condoleanțe la încetarea din viață a lui Elie Wiesel
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică, 3 iulie a.c., un mesaj de condoleanțe la încetarea din viață a lui Elie Wiesel.
România Internațional, 03.07.2016, 21:14
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis duminică, 3 iulie a.c., un mesaj de condoleanțe la încetarea din viață a lui Elie Wiesel.
Am primit cu profundă tristețe vestea morții lui Elie Wiesel, supraviețuitor al ororilor Holocaustului și laureat al premiului Nobel pentru Pace. Una dintre personalitățile cele mai influente care și-a folosit din plin această forță pentru a propovădui virtuțile toleranței și ale libertății, Elie Wiesel va rămâne în conștiința umanității ca un mare spirit care s-a opus tiraniei și a militat neobosit pentru cauza celor defavorizați.
România, țara în care s-a născut, îi onorează, cu deplin respect, memoria. Înalta lecție de viață pe care a oferit-o Elie Wiesel omenirii va fi pentru noi o sursă de inspirație morală.
Elie Wiesel ne-a onorat prin acceptarea președinției Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România și prin munca pe care a depus-o în această calitate. Odată cu dispariția sa, am pierdut cu toții una dintre vocile cele mai puternice împotriva uitării și a negaționismului. Transmit familiei sale și tuturor celor care l-au cunoscut și prețuit sincerele mele condoleanțe.
Şi premierul Dacian Cioloş a transmis un mesaj de condoleanţe la moartea lui Elie Wiesel, scriitor şi filozof de origine română, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, supravieţuitor al Holocaustului:
Elie Wiesel a plecat la Dumnezeu. Supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz și al ororilor Holocaustului, și-a distilat suferința în iubire față de semeni. A fost un mesager al umanității, o voce neobosită împotriva violenței, opresiunii și rasismului. Viața și scrierile lui rămân în istorie ca mărturii ale păcii și demnității umane, manifeste ale credinței lui Elie Wiesel că forțele binelui și ale libertății pot fi victorioase peste tot în lume. Dumnezeu să-l odihnească și să-l aibă în pace, a spus premierul Dacian Cioloş într-un mesaj de condoleanţe, informează Biroul de presă al Guvernului.
Un alt mesaj de condoleanţe este transmis şi de Ministerul Afacerilor Externe:
Elie Wiesel va rămâne în amintirea întregii lumi pentru îndemnurile puternice pe care le-a transmis viitoarelor generații de a depune toate eforturile pentru a nu uita tragedia Holocaustului și, mai ales, pentru a acționa în solidaritate pentru ca o asemenea tragedie să nu mai fie posibilă niciodată.
Elie Wiesel s-a născut în 1928 în România și a supraviețuit terorii de la Auschwitz. Ca urmare a tragediei care i-a marcat anii adolescenței, Elie Wiesel a devenit una dintre personalitățile-cheie la nivel mondial care au luptat constant pentru păstrarea memoriei Holocaustului și a impactului pe care această dramă a avut-o asupra umanității. În 1986 eforturile sale de combatere a violenței și a uitării Holocaustului au fost recunoscute prin acordarea Premiului Nobel pentru Pace. În scrisoarea de acordare a prestigiosului premiu, Comitetul Nobel îl numea pe Elie Wiesel mesager al umanității.
Pentru România, Elie Wiesel a avut un rol important în asumarea responsabilității și a istoriei naționale din perspectiva tragediei Holocaustului în țara noastră. În 2003, Elie Wiesel a devenit președintele Comisiei internaționale pentru studierea Holocaustului în România. Acest mecanism a lucrat cu rigoare la elaborarea Raportului final al Comisiei internationale pentru studierea Holocaustului, document de referință privind implicarea României în Holocaust, asumat în mod oficial de autoritățile de la București.
Păstrarea memoriei Holocaustului este una din liniile de acțiune ale Alianței Internaționale pentru Memoria Holcoaustului (IHRA), a cărei președinție este asigurată de România în anul 2016.