Mesaje cu ocazia Unirii Principatelor Române
Românii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
Lica Manolache, 24.01.2015, 14:44
Românii sărbătoresc astăzi, 24 ianuarie, 156 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Președintele României, Klaus Iohannis s-a aflat sâmbătă la Iași, locul unde s-a înfăptuit “Mica Unire”. Șeful statului a făcut apel, în discusrul său, la consens național și a reiterat dorința pentru o clasă politică mai responsabilă:
“Cu gândul la marii noştri înaintaşi şi la domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza, cred că cea mai importantă lecţie a evenimentului de acum 156 de ani este puterea solidarităţii, priceperea de a construi un consens în jurul unui ideal naţional. Au existat atunci voci, şi nu puţine ori neînsemnate, care au afirmat că Moldova a fost sacrificată şi o bună bucată de vreme mulţi oameni nu s-au împăcat cu această idee. Privind în urmă, putem afirma fără să greşim că ideea de consens înseamnă tocmai puterea şi abilitatea de renunţa la interese particulare pentru a construi mari proiecte. […]O naţiune conştientă de misiunea sa istorică este datoare să lucreze zi de zi pentru idealurile sale. 1859, 1877 şi 1918 sunt bornele noastre ca stat modern, dar, în aceeaşi măsură, aderarea la NATO şi la Uniunea Europeană reprezintă succese foarte importante ale generaţiilor recente. Învăţătura pe care au oferit-o moldovenii şi muntenii la 1859 este una importantă pentru zilele noastre.
Aşa cum s-a întâmplat acum un secol şi jumătate, şi clasa politică de astăzi trebuie să se ridice la înălţimea idealurilor pe care naţiunea română le nutreşte. În spatele unităţii şi solidarităţii unei naţiuni trebuie să stea responsabilitatea. A fiecăruia dintre noi, dar mai cu seamă a clasei politice. A celor aleşi să reprezinte interesele şi să împlinească aspiraţiile acestui popor. Responsabilitate este un cuvânt pe care va trebui să îl redescoperim. Nu doar în vocabularul politic, ci ca fundament pentru decizii şi acţiuni.”
Totodată, președintele Klaus Iohannis a postat un mesaj video, pe o rețea socială, pe care îl puteți vedea aici:
Și premierul Victor Ponta a participat la manifestările de la Iași unde a adresat un mesaj cu prilejul aniversării Unirii Principatelor:
“Mă bucur că anul acesta sărbătoarea națională își găsește un corespondent în atmosfera politică generală, dar și în dorința de solidaritate manifestată de români. Îmi doresc ca în 2015 să fim mai uniți în jurul unor proiecte comune, facem mai puțină politică și mai multă administrație, să fim mai puțin preocupați de ambiții și bătălii interne și mai interesați de soarta românilor de pretutindeni, de îmbunătățirea nivelului de trai și de locul României în lume.
După un an 2014 extrem de încărcat și tensionat, în care am trecut împreună prin două campanii electorale care au avut din păcate un efect de polarizare și divizare, cred că reușim în prezent să depășim conflictele politice și să punem bazele unui dialog pe o serie de proiecte extrem de importante pentru România. Iar aceasta cred că este învățătura cheie a Zilei Unirii Principatelor – să fim uniți în Europa.”
La rândul său, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis un mesaj î care a reamintit importanța diplomației românești în realizarea Unirii Principatelor Române:
“Unirea Principatelor a însemnat un succes al politicii externe româneşti, întrucât diplomaţia română a știut să urmărească cu consecvenţă, realizarea idealului naţional şi coagularea forţelor internaționale favorabile acestui obiectiv. Aniversarea actului Unirii de la 1859 are şi o semnificație aparte pentru Ministerul Afacerilor Externe, reprezentând încă un prilej de rememorare şi preţuire față de activitatea depusă în slujba națiunii române de către Secția Afacerilor Străine din cadrul Secretariatului de Stat, înființată în baza unui decret din 6 martie 1859.
Unirea Principatelor Române – trebuie să ne reamintească şi astăzi de valorile fundamentale ale devenirii României, inclusiv din perspectiva activităţii noastre diplomatice. Politica externă a României trebuie să fie întotdeauna o politică de consens național, în strânsă legătură cu obiectivele urmărite pe plan intern, potenţându-le şi punându-le în valoare. Acest principiu este cu atât mai necesar în contextul geopolitic actual și al perioadei de criză pe care o traversează zona din vecinătatea noastră estică și nu numai.”