Medicamentele compensate, o nouă amânare
În România, Ministerul Sănătăţii vrea să compenseze integral medicamente pentru cancer, epilepsie, boli neurologice degenerative şi boli endocrine. Lista de compensate ar putea intra în vigoare abia la toamnă.
Mihai Pelin, 18.04.2014, 11:44
După aproape douăzeci şi cinci de ani de experimente de tot felul, sistemul sanitar românesc este departe de a fi unul eficient. Este încă ‘bolnav’ şi are nevoie de terapie intensivă din cauza fondurilor insuficiente, a corupţiei, a exodului medicilor in străinătate sau a lipsei de empatie faţă de bolnavi.
Anunţată drept prioritate de fiecare guvernare, Sănătatea continuă să fie o problemă gravă în România. Cum era de aşteptat, şi în acest an, Ministerul Sănătăţii pregăteşte o amplă reformă pe toate palierele. Printre măsuri se numără una importantă:compensarea integrală a medicamentelor pentru cancer, epilepsie, boli neurologice degenerative şi boli endocrine. Proiectul este în dezbatere publică şi este postat pe site-ul ministerului. Lista de compensate ar putea intra în vigoare abia la toamnă, după ce va fi reevaluată în totalitate, întrucât actualul ministru al sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, nu are încredere în cea alcătuită de predecesorul său, Eugen Nicolăescu. Totuşi, din luna mai, vor fi incluse pe listă 17 medicamente noi pentru bolnavii de cancer şi boli rare. Printre ele este şi singurul tratament din lume dedicat Sindromului Dravet, formă gravă de epilepsie care apare în primul an de viaţă. Preţul ridicat îl făcea inaccesibil copiilor.
Nicolae Bănicioiu a anunţat că pacienţii care suferă de boli rare nu au altă alternativă de tratament. Nicolae Bănicioiu: “Aceste medicamente, orfane, sunt cele care se referă la afecţiuni care pun în pericol viaţa sau reprezintă afecţiuni grave ale organismului, epilepsie, endocrine, oncologie, hipertensiunea pulmonară, boli neurologice degenerative, transplantul medular; deci sunt afecţiunile, practic, cele mai grave, pentru care nu exista alternativă terapeutică în România.”
Reprezentanţii pacienţilor spun însă că viaţa lor este pusă în pericol, pentru că nu au acces la noi tratamente, lista de medicamente compensate fiind veche de şase ani. Preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din Romania, Cezar Irimia: Considerăm că este încă o amânare şi o iresponsabilitate a Guvernului Ponta. Ceea ce au făcut ei şi au dat drumul la 17 medicamente noi, orfane, se adresează unui număr foarte mic de pacienţi.”
Bolnavii ameninţă cu acţiuni în instanţă şi cu noi proteste de stradă, la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, chiar şi în faţa Parlamentului European de la Strasbourg. Organizaţiile de pacienţi spun că viaţa multor oameni depinde de această listă pe care ar trebui să se regăsească unele medicamente foarte scumpe. Şi producătorii de medicamente sunt nemulţumiţi de această amânare şi solicită autorităţilor să comunice o dată clară la care va fi actualizată lista de medicamente compensate şi gratuite.